GeoFort: verrassend leuk educatief Museum op ‘Fort bij de Nieuwe Steeg’ in het Gelderse Rivierengebied

Google Maps satelliet Geofort HerwijenenVanuit Gorinchem langs de Linge ging ik met mijn tweeling van bijna 10 jaar via een prachtige weg landelijke dijkweg op weg naar Asperen waar in de buurt het Gelderse ‘Fort bij de Nieuwe Steeg’ is omgebouwd naar een educatief Geografisch Museum: GeoFort.

Het fort zelf (tussen de fruitbomen) ligt zoals alle 19de-Eeuwse forten uit de Hollandse Waterlinie wat verscholen. 2016-september-18-museum-geofort-gelderland-02Via de toegangspoort en verbindingsweg, waar we worden gewezen op het feit dat dit museum is verkozen tot “Het beste Kinder Museum van de wereld!”. En terecht!

Zoals we later zelf hebben mogen constateren: de kinderen waren enthousiast en verrast op de wijze waarop hoe kaarten werken, hoe je je kunt oriënteren en wat je over de fysische geografie van Nederland kan leren. En voor hen was het vooral een openbaring dat voor Minecraft een grote plaats was ingeruimd in het museum.

2016-september-18-museum-geofort-gelderland-06

Je leert er dingen over hoe kaarten zijn gemaakt en kunnen worden gelezen. Een prachtige reis door het heelal (van 10 tot de macht 18) naar de afmetingen van een atoomdeeltje (10 tot de macht min 18). Een eiland waar je kunt leren hoeveel oppervlakte van Nederland onder de zeespiegel ligt en met knikkers aangeven hoe hoog of laag je zelf woont (wij wonen op +30, het hoogste punt van Hilversum! Dus wij houden het lang droog).

2016-september-18-museum-geofort-gelderland-03

Te veel om op te noemen en zeker genoeg onderwerpen en attracties om een hele dag met de kinderen zoet te zijn. Neem die tijd ook. Ze kunnen naar de speeltuin, vleermuisspeurtuin bezoeken, ijsjes kopen, hotdogs of pannenkoeken eten en Cola-drinken.

 2016-september-18-museum-geofort-gelderland-05 2016-september-18-museum-geofort-gelderland-07

Over de historie van het Fort waar GeoFort op is gebouwd vind je meer op de website. Het Fort bij de Nieuwe Steeg (Herwijnen bij de rivier de Linge tussen de dorpen Asperen en Acquoy; werkelijk een schitterend gebied voor een dagje wandelen en fietsen in een oer Nederlands landschap met dijken, rivieren, dorpjes, water, fruitbomen en weilanden) is oorspronkelijk deel van de Hollandse Waterlinie en heeft tot kort nog een militaire functie gehad. Nu dus opgeknapt en omgebouwd naar museum met een prachtig park, speeltuin, restaurants en café’s.

website Geofort bezoekersinformatie

GeoFort is in het weekend en de kindervakanties open; Door de weeks op afspraak voor groepen en excursies en evenementen. Kosten voor het museum zelf €9,50 en voor museumkaart-houders gratis.

2016-september-18-museum-geofort-gelderland-01

Een prachtige locatie voor schoolexcursies, schoolreisjes, verjaardagspartijtjes, familiedagen en uw zakelijke vergaderingen. Ieder schoolkind moet hier wel een keer geweest zijn. Een aanrader dus.

2016-september-18-museum-geofort-gelderland-08

Terecht dat zoveel bekende (hoger)onderwijs instellingen en technische onderzoeksinstanties dit museum sponsoren:

sponsoren GeoFort educatief museum

Share

About Dick Ahles

d.ahles@protonmail.com'
Mijn moeder noemt mij Dirk (officiële naam) maar voor de rest ben ik bekend onder Dick. Geboren in 1951 en Trotse Vader van vijf kinderen. Van twee oudere dochters Mira en Rachel heb ik al vier kleindochters. Thuis Enkhuizen, en vader van een tweeling (jongen en meisje) van 10 en een zoon van bijna 13. Ik houd dus van kinderen en heb met hen nu al heel veel meegemaakt. Leuk dus om met deze lange ervaring op TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl te bloggen.

Check Also

Bezoek aan Burgers’ Zoo

Afgelopen zondag 5 juni mochten wij voor Trotsemoeders naar Burgers’ Zoo. De weersvoorspellingen waren niet …

Share
Share