Niemands meisje

Volgens haar uitgever zegt Lydia Rood zelf over haar boek Niemands meisje: “Het is een treurig boek voor rijpe tieners”. Treffend gezegd, hoewel het jammer zou zijn wanneer alleen tieners het zouden lezen!

Het verhaal
Ik krijg altijd de schuld. Omdat ik schreeuw, kwaad word, met dingen ga smijten, wegloop. Alsof het daarmee begint. Alsof ik dat zomaar doe, voor mijn lol of zo. Dat slaat toch nergens op? Ik word er gek van. Maar niemand vraagt aan mij waarom ik schreeuw. Hoe het gekomen is.

Goed. Dan vraag ik het. Hoe is het gekomen?

Heb je een maandje?

Ja hoor. Als het moet.

Liesbeth is opgenomen. Waarom? Wat is er met haar aan de hand? En wat is er gebeurd op Valentijnsdag?
Uit Liesbeths verhaal rijst een kwetsbaar meisje op. Een meisje dat opgroeit in een bijzonder gezin. Een meisje dat meer ziet en begrijpt dan de mensen om haar heen. Een meisje dat eigenlijk maar één ding wil: iemand die luistert.

Mening
Brrr… wat een indringend boek. Zo knap, zo puur een leven te kunnen beschrijven op een manier waarop je steeds meer inside information krijgt over een meisje wat in eerste instantie stoer en afwerend lijkt. Ik denk dat veel tieners zich deels kunnen herkennen in de hoofdpersoon van dit boek, of in een van de jongeren waarmee ze op een gegeven moment in een therapiegroep zit.

Ook goed te zien is welke impact het ontbreken van een gezonde, veilige thuishaven op een kind kan hebben, en hoe loyaliteit zorgt voor gedrag wat uiteindelijk schadelijk blijkt te zijn. En hoe moeilijk het is om los te komen uit een situatie en van destructief gedrag.

Zelf vind ik het lezen van gesprekken zoals in dit boek weergegeven, niet prettig. Ik houd ook niet van het lezen van toneelstukken. Maar dat is persoonlijk natuurlijk en doet niets af aan het indrukwekkende boek wat Lydia Rood geschreven heeft over thema’s die veel impact kunnen hebben op het leven van tieners en waarvan het goed is dat ze bespreekbaar gemaakt worden. Erg goed.

Niemands meisje – Lydia Rood
Paperback, 210 pagina’s, uitgeverij Leopold
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

‘Laat het licht aan’ maakt depressie bij middelbare scholieren bespreekbaar

Première ‘Laat het licht aan’ Hakken aan, mooie blauwe jurk, deze week ging ik naar de …

Share
Share