Hoe vaak per dag zeg jij ‘Nee’ tegen je kind?

Af en toe hoor ik mezelf de hele dag “nee” zeggen, althans, zo voelt het dan…. Maar hoe vaak zegt een ouder gemiddeld per dag “nee” tegen zijn/haar kind? Ik kan me van de middelbare school herinneren dat we een docent hadden die opvallen vaak “euh” zei en dat we een keer (stiekem natuurlijk) geturfd hebben hoe vaak dat nou in één les voorkwam. Screenshot 2014-05-13 at 14.14.43Onderzoeksbureau Motivaction heeft het ongetwijfeld professioneler aangepakt, maar ze hebben wel onderzoek gedaan naar het aantal keer “nee” wat dagelijks tegen kinderen wordt gezegd.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Nibb-it Happy Ones ter introductie van de ‘Ja zeggen is leuker-campagne’ en daaruit blijkt dat ouders op een doordeweekse dag gemiddeld 27 keer ‘nee’ zeggen tegen hun kinderen. Met name als deze iets doen wat ze niet mogen, zeuren of vragen om iets lekkers, krijgen ze ‘nee’ te horen. Ook het ‘s middags thuis spelen en het avondeten zijn echte ‘nee’-momenten in het leven van het jonge gezin. Herkenbaar?

De belangrijkste redenen om volgens de ondervraagde ouders ‘nee’ te zeggen is ‘het stellen van grenzen’ en ‘consequent willen zijn’. Zeven procent geeft toe ‘nee’ te zeggen uit een ‘soort automatisme’ en drie omdat ze ‘niet zwak willen overkomen’. Met name de zesjarigen moeten het ontgelden, zij krijgen per dag gemiddeld 31,5 ‘nee’s’ voor hun kiezen, tegen 22 ‘nee’s’ voor de achtjarigen.

Niet alle ouders zijn even blij met hun ‘ge-nee’: zo schrikt 32 procent van de ouders van het feit dat men zo vaak nee zegt tegen het eigen kind en voelt 72 procent van de ouders- met name moeders- zich daar schuldig over. Naarmate hun kinderen ouder worden, gaat dat schuldgevoel bovendien meer knagen. Voelt slechts 60 procent zich schuldig als men ‘nee’ zegt tegen de vierjarige, bij achtjarigen is dat percentage 71 procent.

Screenshot 2014-05-13 at 14.14.5536 procent van de ondervraagde ouders zou uiteindelijk vaker ‘ja’ willen zeggen tegen zijn of haar kind. De voornaamste reden om ’ja’ te zeggen is dat een kind zo een beloning krijgt. Ook vindt 57 procent van de ondervraagde ouders dat vaker ‘ja’ zeggen een positieve invloed op de sfeer binnen het gezin heeft. Ook geeft een derde van de ouders aan dat hij of zij vaker ‘ja’ zegt dan dat hij of zij zelf vroeger van zijn of haar ouders te horen heeft gekregen.

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Mathieu Pater promoveert op onderzoek naar muziektherapie voor jongeren en kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis

Met het verdedigen van zijn proefschrift “Music therapy for children with Autism Spectrum Disorder: development …