De Gorgels

coverMidden in de nacht wordt Melle wakker. Er zit een vreemd wezentje op de rand van zijn bed. Het lijkt wel een bolletje wol, met armpjes en beentjes en twee harige, puntige oren. Maar als Melle het licht aandoet, is het wezentje verdwenen. Als hij er op school over vertelt, lacht iedereen hem uit. Zelfs papa, die bioloog is, zegt dat het onzin is, dat zulke wezentjes niet bestaan. Maar Melle weet zeker wat hij gezien heeft…

Recensie
Bijna was ik op 3 september 2015 naar de presentatie van Jochem Myjers kinderboek De Gorgels in het Naturalis Museum in Leiden geweest. Helaas moest ik werken en had ik op dat moment een afspraak. Het had me wel leuk geleken. Gelukkig heb ik het boek desondanks gekregen!

IMG_3589
De Gorgels leek mij een erg leuk boek. En niet omdat het geschreven is door Jochem Myjer. Natuurlijk maakt dat extra nieuwsgierig, dat zal ik niet ontkennen, maar wat mij vooral aansprak is dat in De Gorgels onbekende, vreemde en schattige wezentjes een rol spelen. Ik hou er van als er in een boek een wereld wordt beschreven die wat anders is, waar vreemde dingen in gebeuren en waar bijzondere wezens een rol spelen. Een boek is om in weg te dromen en je even in een andere wereld te laten zijn. Trollen, draken, monsters, het kan mij niet gek genoeg, maar schattige beestjes hebben toch wel mijn voorkeur.

IMG_3582
Wat een mooie vondst zijn die Gorgels: lieve stoere wezentjes die ’s nachts kinderen beschermen en zorgen dat ze niet ziek worden. Niemand weet dat de Gorgels bestaan en ze willen ook niet dat iemand achter hun bestaan komt. Er zijn maar twee mensen die er wel van weten en daar komt Melle nu bij! En daardoor beleeft Melle nu een spannend avontuur in De Gorgels.

IMG_3584
Overigens wordt het boek niet alleen bevolkt door Gorgels, maar ook door wat minder lieve wezens, Brutelaars … Vooral de Groenlandse breedbekbrutelaar is beslist geen schatje!

IMG_3583
En passant steken kinderen ook nog iets op door het lezen van De Gorgels: over de natuur (Melles vader is bioloog), over het Naturalis Museum (Melles vader werkt daar en heeft daar een bijzondere afdeling opgezet) en over het eiland Texel (Melles opa en oma wonen daar), de vuurtoren, de natuur en de dieren op Texel.

IMG_3585
Het boek is geschreven voor jonge kinderen, voorlezen vanaf 5 jaar en zelf lezen vanaf 7 jaar. Maar ook oudere kinderen zullen De Gorgels leuk vinden, al leest het misschien wat makkelijk voor ze. Er zit zoveel humor en fantasie in het boek! Mijn jongste dochter van 9 is De Gorgels ook aan het lezen en vindt het een bijzonder leuk boek. Zelf was ik ook na een paar bladzijden verkocht! Het voorlezen van dit boek moet een feest zijn!

IMG_3588
Om nog even de kwaliteit van het boek te benadrukken: Jochem Myjer heeft het manuscript anoniem opgestuurd aan de uitgever, die dus eerst enthousiast is geworden over het verhaal en er daarna pas achter kwam wie de auteur was. De Gorgels is geïllustreerd door Rick de Haas. Ik vind de illustraties prachtig. Ze zijn kleurrijk en sluiten heel goed aan op het verhaal.

Neem ook even de tijd de site van de Gorgels te bezoeken, om er bijvoorbeeld een spel te spelen. Hieronder een video waarin Jochem Myjer zelf een stukje voorleest uit De Gorgels:

De Gorgels – Jochem Myjer
Bekijk op bol.comJeugdboek, hardcover, 136 pagina’s, Leopold
Bestel dit boek hier >>>>

IMG_3587

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De Wolventemmer, Opgejaagd – jeugdboek Barbara Jurgens

Als wolventemmer is het Runa’s taak om de bedreigde wolven uit Italië naar een veilige …