Joep!

Joep! is de titel van een vrolijk kinderboek, geschreven door Mark Haayema en geïllustreerd door Wouter Tulp. Schaapje Joep stottert waardoor hij niet uit zijn woorden komt. Hij wil graag zijn verhaal vertellen, maar anderen nemen geen tijd voor hem en vullen zijn verhaal naar eigen inzicht aan. Nooit weet iemand wat hij wil zeggen. Uiteindelijk vindt hij een vriendje dat wel de tijd neemt om hem te laten praten.
Er zitten diverse thema’s in dit kinderverhaal. Eén daarvan is communicatie. Diverse dieren waar Joep mee wil praten hebben hun eigenaardigheden op het gebied van communicatie. Eekhoorn Mies slist en de tweeling Isa en Lisa praat elkaar na. Een ander thema is vriendschap. Wat is het fijn als iemand naar je luistert zonder voorwaarden.

De spanning in Joep!  is goed opgebouwd. Het begint grappig met een vrolijke Joep en de eigenaardigheden van de dieren werden beeldend beschreven. Daarna bouwt de frustratie zich op bij Joep. De ontlading van Joep toen hij zijn verhaal mocht vertellen was zichtbaar bij mijn dochter van drie. Het verhaal spreekt peuters dus aan. Ik heb dit verhaal gedurende een week bijna dagelijks aan mijn dochter van drie voorgelezen.

De lay-out is prima verzorgd. De kaft is zonder meer aansprekend met een blij lachend schaapje tegen een blauwe lucht met wolken. De kaft is mat; de titel is glanzend. De illustraties zijn veelal tekeningen, aangevuld met aquareltechniek. Bij het boek hoort een cd waarop het verhaal is verteld als hoorspel. Er zijn muziek en achtergrondgeluid toegevoegd aan het verhaal. Wat een groot pluspunt van het boek had moeten zijn is bij ons een nadeel gebleken. De stemmen van Bekende Nederlanders zijn niet erg aansprekend en lijken niet altijd goed bij de karakters te passen. De verhalende (mannen-)stem is lager dan de normale spreekstem van de verteller waardoor intonatie beperkt blijft en het luisteren vermoeiend wordt. De overige stemmen spreken soms slordig waardoor de laatste lettergreep niet altijd goed verstaanbaar is, of dat de eerste lettergrepen te snel worden uitgesproken. Dit geeft een onverzorgde indruk. Mijn kindje vond de cd daarom niet erg leuk. Dat neemt niet weg dat Joep! een prima boek is en uitstekend geschikt voor kinderen tot +/- 5 jaar.

Joep! – M. Haayema Prentenboek, hardcover, 32 pagina’s, Gottmer

About Marieke de Bruijn

marieke.jitske.debruijn@gmail.com'

Check Also

Ocean Bricks in Koninklijke Burgers’ Zoo [verslag]

Het is jaren geleden dat we met z’n vijven naar een dierentuin zijn geweest. Vandaag …