De Val van de Goden – De kleine Griekse Klassiekers verzameld [recensie]

Michaël De Cock en Gerda Dendooven bewerkten een aantal oeroude thema’s en mythes tot fonkelende, soepele verhalen. Even hedendaags als tijdloos. Odysseus legt zijn zoon uit wat hem overkomen is. Daedalus en Icarus proberen te ontsnappen op Kreta. Helena probeert haar dochter het onmogelijke te vertellen.

Ideaal als eerste kennismaking, bijzonder om deze eeuwenoude verhalen in deze unieke versies opnieuw te ontdekken. Bekroond met Boekenleeuw en Zilveren Griffel.

Recensie
Het boek De val van de Goden is een bundeling van de vier uitgaven die tot nu toe verschenen in de reeks ‘Kleine klassiekers’. Dat zijn ‘De lange weg naar huis: het verhaal van Odyssee’ (2008), ‘Vliegen tot de hemel: het verhaal van de Minotaurus’ (2010), ‘Diep in het woud: verzamelde verhalen van Ovidius‘ (2011) en ‘Veldslag om een hart: het verhaal van Helena’ (2014). Het resultaat van het bundelen van deze boeken is een mooi, gebonden, dik boek waar in prettig taalgebruik allerlei klassieke verhalen voorbij komen.

Een boek om in huis te halen, voor je eigen algemene ontwikkeling maar ook voor die van je kind(eren). Wanneer zij geïnteresseerd zijn in verhalen, zullen ze dit boek graag zelf lezen (ik vermoed dat het pas interessant wordt wanneer ze in groep 8 of op de middelbare school zitten) en voorlezen is bij deze verhalen ook geen ramp, temeer omdat de hoofdstukken niet te lang zijn.

Ik moest even wennen aan de illustraties, maar ben ze steeds meer gaan waarderen. Het hele boek is erg mooi vormgegeven, met verschillende kleuren voor de tekst, en ook anders gedrukte zinnen (soms cursief, soms groter en anders gekleurd) en de illustraties passen daar perfect bij. Ook qua sfeer van de verhalen zijn de illustraties erg passend.

 

De verhalen zijn vlot geschreven waardoor het kennis maken met oude verhalen, die niet zonder reden nu ook nog bestaan, erg laagdrempelig is.

Een aanrader voor iedereen die graag over algemene kennis beschikt. Let maar eens op hoe vaak in quizzen zoals Twee voor Twaalf gevraagd wordt naar een mythologisch figuur. Jij zult straks de antwoorden kennen en ook nog meer weten over degene die bedoeld wordt!

Ik hoop echt dat mijn kinderen dit boek straks zelf gaan lezen. Ik ben het aan het voorlezen en ze vinden het erg leuk, met name omdat het spannende en avontuurlijke verhalen zijn, maar ook omdat het tot de verbeelding spreekt. Narcissen die hun kopje buigen… Ze kennen de bloemen en nu ook het verhaal van Narcissus. Het tragische verhaal van Icarus leidde tot een mooi gesprek over de wens van de mens om te kunnen vliegen en het paard van Troje kennen ze al in vele vormen uit diverse animatieseries. Nu dus ook de oorsprong van al die varianten op deze klassieker.

Kortom: een aanrader. Past prima bij andere klassiekers op een aparte “must-read” plank!

De Val van de Goden – Michael De Cock & Gerda Dendooven
Hardcover, 400 pagina’s, uitgeverij Davidsfonds
Bestel dit boek hier >>>>

 

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Het oneindige verhaal

Er is een werkelijk schitterende nieuwe uitgave van de klassieker Het oneindige verhaal. Zelf heb …

Share
Share