En, waar blijven de kinderen?

‘En, waar blijven de kinderen?’ De maatschappelijke druk om kinderen te krijgen, is vooral voor vrouwen groot. Mensen verwachten dat op een zekere leeftijd of na een relatie van een bepaalde tijd de kinderen als vanzelf komen en maken met het grootste gemak opmerkingen als: wanneer komt de eerste? Of: welke kamer wordt de babykamer? Maar kinderen krijg je niet op bestelling. Om uiteenlopende redenen kan een kinderwens onvervuld blijven, soms tijdelijk en soms definitief. En hoe ga je dan om met onnadenkende vragen? Wat vertel je en aan wie?

Als je een onvervulde kinderwens hebt, is het onmogelijk je daarvoor af te sluiten. Overal word je geconfronteerd met zwangerschap, baby’s en kinderen. Hoe ga je om met zoveel confrontaties? Wat doe je wanneer je niet blij kunt zijn als een vriendin vertelt dat ze zwanger is? En hoe overleef je een verjaardagsfeestje waar jij de enige bent zonder kinderen? Ook andere vragen dringen zich op. Bijvoorbeeld of je vriendschappen het overleven als al je vriendinnen moeder worden. Of je eenzaam oud wordt. En wat je dán met je leven gaat doen als je onverhoopt geen moeder wordt. Op serieuze, maar tegelijk luchtige wijze steekt Yvonne Prins je een hart onder de riem en laat ze zien dat een leven waarin (nog) geen kinderen zijn geen ’treurig’ leven is of hoeft te zijn.

Recensie
Zelf heb ik nooit begrepen waar mensen het lef vandaan halen om aan te nemen dat je een kind wilt en dat je deze – als je ze wilt hebben – ook eenvoudig krijgt. Beseffen mensen niet hoeveel verdriet je iemand kunt doen met deze vraag? Misschien heb ik met mijn werk als apothekersassistente net iets te veel de keerzijde gezien. Want elke vrouw die aan de balie komt voor een hormoonkuur om zwanger te worden laat je beseffen dat kinderen niet iets is wat je neemt maar die je – als je geluk hebt – krijgt. Dat het leven je niet toelacht als je graag zwanger wilt worden, maar het streepje op de zwangerschapstest steeds ontbreekt, begrijp ik. Maar hoe zorg je er voor dat je geluk niet alleen van een baby afhangt?

Yvonne Prins is ervaringsdeskundige en dat merk je al snel als je het boek leest. Het zijn niet enkel de professionele woorden van een psycholoog en coach (wat Yvonne ook is) maar ook van een vrouw die graag kinderen had gewild, maar zonder door het leven gaat. Dat vind ik persoonlijk al een groot pluspunt van dit boek. Hoe professioneel iemand ook kan zijn, in dit geval denk ik dat je pas echt iemand hebt die je begrijpt als ze in hetzelfde schuitje zitten of gezeten hebben.

En, waar blijven de kinderen? is een boek dat duidelijk en luchtig geschreven is en een chronologische structuur heeft. Beginnend bij het belangrijkste punt: je bent niet de enige! Alle mogelijkheden van het medische circuit komen ter sprake, zodat je ook daar een eventuele keuze in kunt maken of in ieder geval niet wordt overvallen als iemand er over begint. Het boek kan je zeker helpen bij het maken van een afweging van hoe ver je wilt gaan voor je droom als moeder. Praktisch vind ik de “to-do lijstjes” die je helpen met bepaalde problemen om te gaan. Hierbij moet je denken aan alledaagse dingen, die je zelf wellicht ook kunt bedenken, maar waar je meestal niet aan denkt als je ergens over aan het piekeren bent.

Om je een hart onder de riem te steken is er in En, waar blijven de kinderen? ook plaats voor verhalen van andere vrouwen. Hoe gingen zij met dit probleem om en wat hebben zij geprobeerd om hun wens te vervullen. Hierdoor ervaar je ook dat je echt niet de enige bent bij wie een zwangerschap geen vanzelfsprekendheid is.

En, waar blijven de kinderen – Yvonne Prins
Gezondheid & Psychologie, paperback, 184 pagina’s, Scriptum
Bestel dit boek hier>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Dapper Duimelijntje het nieuwe boek van An Leysen uitgever Clavis

Dapper Duimelijntje

Dapper Duimelijntje is het nieuwe boek van An Leysen, uitgegeven door uitgever Clavis. Het is een …

Share
Share