Kinderrechtentop 2014 [verslag]

Screenshot 2014-11-21 at 10.36.00Gisteren vierde UNICEF feest. Het Verdrag voor de Rechten van het Kind bestaat 25 jaar. Zeer vereerd was ik met de uitnodiging om dit feest mee te vieren en ook deel te nemen aan een van de expert-tafels. Want met alleen feest vieren, kom je niet verder. Zoals directeur van Unicef, zei: “we zijn wel trots, maar niet tevreden”.

Screenshot 2014-11-21 at 10.49.00Er is enorm veel bereikt, mondiaal, maar ook in Nederland. Er valt ook nog veel te verbeteren. Zeker in landen waar kinderen onvoldoende sanitaire voorzieningen hebben of niet naar school kunnen, maar ook dichter bij huis. En daar ging de Kinderrechtentop 2014 over.

De plenaire opening was indrukwekkend. Behalve de “koningin van de jeugd” was ook beschermvrouwe van UNICEF, prinses Beatrix aanwezig en ontzettend veel vrijwilligers van UNICEF en genodigden uit allerlei expertise gebieden. De opening van de Kinderrechtentop was een mix van muziek en toespraken, zowel door “prominenten” als door diegenen waar het echt over ging: kinderen.

Daarna werden de aanwezigen ingedeeld in 11 groepen die allemaal apart aan het werk gingen. Ik deed mee aan de ronde-tafel discussie over artikel 31: het recht op spelen, waarbij nu vooral gekeken werd naar het recht op online spelen voor kinderen met een verstandelijke beperking en/of een meervoudige handicap.Screenshot 2014-11-21 at 10.36.57

Er waren twee stellingen waar oplossingen voor werden gezocht. En dat was hard werken. Met ongeveer 20 experts uit diverse vakgebieden werd er urenlang gediscussieerd en hardop gedacht over de twee probleemstellingen. Nauwelijks tijd voor lunch (broodjes werden tussendoor geserveerd) want de tijd vloog om.Screenshot 2014-11-21 at 10.37.09

Het was mooi om te zien hoe je met een heel diverse groep, door het bundelen van expertise en kennis, in relatief korte tijd tot concrete voorstellen en zelfs tot oplossingen kunt komen. Wat een energie krijg je van actief deelnemen aan een dergelijke sessie!

De tijd vloog om en de resultaten van onze groep en de 10 andere ronde-tafels moesten uiteraard nog gepresenteerd worden. Iedereen verzamelde zich weer in de Hooglandse Kerk in Leiden en daar werden we verrast door verschillende muziekoptredens van kinderen.

Screenshot 2014-11-21 at 10.37.40

Er waren ook indrukwekkende toespraken door mensen van het ministerie, door de Kinderombudsman, door minister Plasterk, de burgemeester van Leiden, prinses Laurentien en vele andere mensen die allemaal een drive hebben om concreet iets te willen doen aan verbetering van Kinderrechten. Screenshot 2014-11-21 at 10.47.55Ook de tijdens workshops gemaakte kunst door kinderen werd getoond en de resultaten van de ronde-tafel-discussies werden gepresenteerd.

Screenshot 2014-11-21 at 10.47.33Tot slot werd bekend gemaakt dat Yoko Ono de rechten van het lied “Imagine” van John Lennon geschonken heeft aan UNICEF. Op http://imagine.unicef.org/en/ kun je hier meer over lezen en ook deelnemen aan het initiatief van Dabid Guetta om een ‘wereld-versie’ van Imagine voor UNICEF te maken, waaraan iedereen, ook jij, kunt bijdragen. Kijk op de website voor filmpjes van dit prachtige initiatief.

Voor mij was het een onvergetelijke dag. Bijzonder om te zien hoe mensen met dezelfde motivatie en drijfveer in staat zijn hun krachten te bundelen en concrete stappen te zetten die het verschil kunnen maken voor veel kinderen. TM-25-jaar-kinderrechtenIk ben dankbaar en trots dat ik hieraan mocht bijdragen.

unicef-logo-unicef-tmVoor alle onderwerpen van de Kinderrechtentop, klik hier >>>>

Wil je weten welke rechten voor kinderen er allemaal zijn vastgelegd in het Kinderrechtenverdrag, klik dan hier >>>>

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Onthulling beeld Audrey Hepburn in Velp [verslag]

“She spoke for the onces that couldn’t ” Luca Dotti over zijn moeder, Audrey Hepburn …