Openbaar vervoer niet populair bij moeders met jonge kinderen

Het openbaar vervoer is verreweg het minst populaire vervoersmiddel bij moeders met jonge kinderen. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 500 moeders door TrotseMoeders.nl en Kleine Dreumes.

Bijna de helft (45,9%) van de ondervraagde moeders gaf aan nooit gebruik te maken van het openbaar vervoer. Een bijna even grote groep (40,3%) doet dit alleen af en toe. Slechts een kleine minderheid stapt vaak (2,9%) of regelmatig (10,9%) met de kleine in de bus, trein of metro. De fiets en de auto genieten bij nagenoeg alle moeders (96,3%) de voorkeur.

Vervoershulpmiddelen
Uit het onderzoek blijkt verder dat de kinderwagen het populairste vervoershulpmiddel is onder de moeders. Op nummer twee qua populariteit staat de draagdoek. Draagdoeken en slings worden minder frequent gebruikt omdat dit dikwijls als warm en zwaar wordt ervaren, of aanleiding geeft tot lichamelijke klachten.

Vrijwel alle moeders hebben de beschikking over meerdere vervoershulpmiddelen (zoals kinderwagen, buggy, draagdoek of draagsysteem).

Klachten
Desondanks blijft 81% van de moeders hun kinderen ook gewoon op de heup meedragen, zonder hulpmiddelen. Het is maar de vraag of dit verstandig is; meer dan de helft (55%) van deze moeders krijgt hierdoor (vaak langdurig) klachten zoals pijn in de heupen, schouders of rug.

Het onderzoek werd gehouden onder ruim 500 moeders met één of meer kinderen van 0 tot 4 jaar. Aanleiding van dit onderzoek is de herintroductie van de Hippychick heupdrager in Nederland. De Hippychick heupdrager is een draagriem met een ingebouwd zitje. Ouders kunnen met deze heupdrager hun kind op een natuurlijke manier bij zich dragen op de heup.

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Mathieu Pater promoveert op onderzoek naar muziektherapie voor jongeren en kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis

Met het verdedigen van zijn proefschrift “Music therapy for children with Autism Spectrum Disorder: development …