Gelukkig wordt het steeds duidelijker voor veel mensen dat er geen eenvoudige goed-fout verdeling gemaakt kan worden wanneer je naar een oorlog kijkt. Dat het niet zwart-wit is. Dat niet de Duitsers fout waren en de Nederlanders niet, wanneer het …
Read More »Sterren in de duisternis
Een levensecht, ontroerend verhaal over de tragische realiteit van de oorlog en liefde in donkere tijden staat in kleine letters op de voorkant van het boek Sterren in de duisternis. In grotere letters staat te lezen: Een grote opoffering Een …
Read More »4 & 5 mei 2020
In de aanloop naar 4 & 5 mei 2020 hebben we een aantal boeken extra aandacht gegeven op onze website. Hieronder zie je een foto van de boeken, de linkjes naar de besprekingen, vind je verder naar beneden. Maar… er …
Read More »Het dagboek van Renia Spiegel
Een dagboek van een pubermeisje in de Tweede Wereldoorlog. Een joods meisje, die de oorlog niet overleeft. Dat doet uiteraard denken aan het dagboek van Anne Frank. Toch zou het niet eerlijk zijn om direct deze twee boeken te vergelijken, …
Read More »De oorlog die mijn leven redde & De oorlog die ik eindelijk won
De oorlog die mijn leven redde & De oorlog die ik eindelijk won zijn twee boeken die zeer aan te raden zijn voor kinderen vanaf een jaar of 10. Wanneer je kinderen een beeld wilt geven van de Tweede Wereldoorlog …
Read More »Hoe fel de zon ook scheen – Arend van Dam
In de aanloop naar 4 & 5 mei 2020, vind ik het mooi om een aantal boeken extra aandacht te geven. Hoe fel de zon ook scheen is een van de boeken die zeker extra aandacht verdient, want ook in …
Read More »Blijf hun namen noemen
In de aanloop naar 4 & 5 mei 2020, vind ik het mooi om een aantal boeken extra aandacht te geven. Eén daarvan is Blijf hun namen noemen, geschreven door Simon Stranger. Het boek is op de ware geschiedenis van …
Read More »Gebroken meisjes [thriller-recensie]
Vermont, 1950. Voor ongewenste meisjes en meisjes die niet in de pas lopen is er het internaat Idlewild Hall. Vier meisjes sluiten er vriendschap, fluisteren elkaar ’s nachts geheimen in en horen geruchten dat het er spookt. Totdat een van …
Read More »De tatoeëerder van Auschwitz
Steeds meer wordt in boeken over “de oorlog” duidelijk gemaakt dat er niet puur goed en slecht bestaat, dat er geen zwart en wit is, maar een rijke schakering aan tussenvormen. Toch zijn mensen nog altijd snel in het veroordelen …
Read More »De val van Annika S.
De val van Annika S. is het eerste gezamenlijke fictieproject van Annejet van der Zijl en Jo Simons, en het eerste deel van een vijfluik van spannende romans. Algemene informatie De wereld van de ambitieuze Duitse politica Annika Schaefer stort …
Read More »De verloren kinderen [recensie]
De verloren kinderen van Diney Costeloe (The Throwaway Children) is het ontroerende en aangrijpende verhaal van kinderen die na de Tweede Wereldoorlog naar Australië werden vervoerd. Engeland, 1948. Rita en Rosie Stevens zijn pas negen en vijf jaar oud als hun …
Read More »Alleen hij – Andrew Gross [recensie]
1944. Terwijl in Europa de Tweede Wereldoorlog voortduurt, werken de Amerikanen uit alle macht aan het Manhattanproject. De code die ontbreekt is ontwikkeld door de Poolse natuurkundige Alfred Mendl, die uit het getto van Warschau op transport naar Auschwitz is …
Read More »Rena’s belofte [recensie]
Maart 1942: De Poolse Rena vertrekt met het eerste geregistreerde joodse vrouwentransport naar Auschwitz. Enkele dagen later arriveert ook haar zusje Danka. De jonge vrouwen verrichten dwangarbeid, lijden honger en ontsnappen ternauwernood aan de medische experimenten van nazi-dokter Mengele. Op …
Read More »Alleen maar helden [recensie]
Winter 1944. De Beierse Alpen vormen – nog wel – een vredige omgeving. Een ideale plek om het bedreigde Berlijn te ontvluchten. Een kleine filmploeg strijkt neer in Kastelau om daar een vurige propagandafilm te draaien, een hart onder de …
Read More »Met (jonge) kinderen naar Oorlogsmuseum Overloon [verslag]
Bij een gezellig gezinsweekend in Noord-Limburg ligt een uitstapje naar het Oorlogsmuseum in Overloon misschien niet voor de hand. Toch hebben wij de keuze gemaakt om er heen te gaan met onze kinderen (9-12 jaar). Ik moet er wel bij …
Read More »Gefeliciteerd Leonard Peacock
Leonard Peacock wordt vandaag achttien. Ouder zal hij niet worden. Vandaag is de dag waarop hij zichzelf van het leven zal beroven met het oude pistool van zijn grootvader. Maar eerst heeft hij nog een missie te volbrengen. Hij wil …
Read More »Een week in Parijs
Tijdens een schoolreisje naar Parijs heeft Fay Knox een vreemde ervaring als ze de klokken van de Notre Dame hoort luiden. Volgens haar moeder is Fay nog nooit buiten Engeland geweest, laat staan in Frankrijk, maar waarom komt Parijs haar …
Read More »Speel met vuur – Tess Gerritsen [recensie]
Julia Ansdell raakt in de greep van de Incendiowals, een merkwaardig muziekstuk dat ze bij toeval ontdekt in een antiekwinkeltje in Rome. Als Julia de wals thuis in Boston voor de eerste keer speelt, heeft de muziek een onverklaarbaar angstaanjagend effect …
Read More »De kleine gevangene
Java, 1942. De achtjarige Lise leidt een idyllisch leventje. Totdat Java wordt bezet door de Japanners en alle Europeanen gevangen worden gezet. Twee jaar lang verblijft Lise met haar moeder, haar jongere zusje Karin en haar babybroertje Lasse onder de meest erbarmelijke omstandigheden in een Jappenkamp. Lise bedenkt allerlei manieren om haar familie …
Read More »Enkele reis Indonesië
Via een Indonesische kennis ontmoet Hilde Janssen eind 2010 in Jakarta de vijfentachtigjarige Dolly. Haar scherpe gelaatstrekken en vooral haar rechte neus verraden haar blanke afkomst. Als ze haar een foto uit 1947 laat zien van twee Nederlandsen die uit …
Read More »