Disney’s ‘Lightyear’ vanaf 15 juni in de bioscoop! [première-verslag]

Opgelet stoere moeders (en vaders)! De film ‘Lightyear’ draait vanaf deze week in de bioscopen!
Wij zijn zondag 12 juni naar de première geweest, en vertellen je er hier alles over. Grapje, want we willen natuurlijk niet spoileren.

 
Ik wist niet wat ik er van kon verwachten. Het is het verhaal achter het actiefiguur ‘Buzz Lightyear’ uit Toy Story. Nou moet ik bekennen dat Ik Toy Story nooit gezien heb, en daar ook nooit rouwig om ben geweest. (Moet ik me nu heel hard schamen omdat ik wat gemist heb in mijn opvoeding?) .
 
“Op naar de sterren, en daar voorbij”  Uit de film Lightyear
Ik heb twee dochters, van 10 en van 11. De ene is echt nog een basisschoolkind, de andere gaat volgend jaar naar de middelbare en is al echt een puber. Ideale ‘proefkonijnen’. Zolang er letterlijk genoeg te proeven valt, vinden zij dat trouwens best.
 
De première
De galaxy blauwe loper was uitnodigend uitgerold. Eenmaal binnen leken we beland in een ander universum! Onze proefkonijntjes konden snoepen van verschillende ruimtehapjes, zoals fruitraketspiesjes, ruimtesnoep, en planeetmacarons. (Er was geen space-cake ?)
 
Er waren voorafgaand aan de film, verschillende activiteiten te doen. Zoals een quiz, puzzels, knutselen en foto’s maken. We hebben ons enorm vermaakt. Dit was speciaal voor de première maar sommige bioscopen of filmhuizen doen vaker zo een dag voor een kinderfilm, of in de schoolvakanties een kinderfilm met ontbijt. Informeer er eens naar bij een grotere bioscoop of filmhuis in jouw buurt.

Tip voor Trotse Moeders:
Je kunt ook zelf activiteiten vóór de film verzinnen, de film is uitermate geschikt voor een feestje met ruimtethema!

De film
In 1995 krijgt Andy in de film ‘Toy Story’ een speelgoedactiefiguur: Buzz Lightyear. Deze Buzz komt uit een film die Andy gezien heeft. Dit is (zogenaamd) die film! Buzz is een veel te trotse Space Ranger die in het begin van de film een grote inschattingsfout maakt. Hierdoor belandt zijn ruimteschip op een verre planeet. Buzz doet er alles aan om zijn fout te herstellen. Hij blijkt dat echter niet alleen te kunnen. Samen met een bij elkaar geraapt zooitje ‘rekruten’, maakt hij heel wat mee. Samenwerking is een belangrijk thema.

Nederlandse stemmencast
De Nederlandse stemacteurs zijn: Matteo van der Grijn (Buzz), Ronald Goedemondt, Marjolijn Touw, Willie Wartaal, Evita Mac-Nack, Mark Rietman.

Mening
Allereerst: de film is niet te kinderachtig! Ik had de ouderwetse Toy Story plaatjes in mijn hoofd, maar deze film is heel anders. Vooral veel stoerder! De film Lightyear doet mij meer denken aan Star Wars dan aan Toy Story. (Al haalt hij het niveau van Star Wars niet.) Hij is mooi geanimeerd. Ik denk dat deze film uitermate geschikt is voor een 3D versie. In de film zit veel actie. In de film wordt er mooi omgegaan met het begrip ‘tijd’, maar daar wil ik niet over spoileren. Ik hou er van over het begip ‘tijd’ na te denken, dus ik kon dit in ieder geval wel waarderen.

Kus
Eindelijk komt Pixar in deze film met het eerste vrouw-vrouw-koppel. Hoewel het in de film daar nauwelijks over gaat, is de film in 14 landen in de ban gedaan, vanwege een kus tussen wat een lesbisch koppel blijkt te zijn. Zelf ben ik juist blij dat mijn kinderen zien dat liefde heel veel vormen kent.

Sox
Het populairst uit de hele film is bij ons: Sox! Sox is de Robotkat van Buzz. Hij is grappig, adorable, en blijkt van alle snufjes voorzien. Ik zou ook wel een Sox willen! Zonder Sox was de film lang niet zo leuk geweest. Sox komt bij mij dan ook een beetje over als een ‘trucje’ van Disney/Pixar om de film aantrekkelijker te maken. Wat zeker voor mijn jongste van 10, wel werkt.

Conclusie:
Lightyear is een mooi gemaakte, niet te kinderachtige familiefilm. Mijn dochter van 10 (basisschoolkind) en mijn dochter van 11 (puber) en mijn man en ik vonden hem allemaal leuk. Er zit genoeg actie in om je een leuke middag/avond te bezorgen! Toch weet de film mij niet zo te raken als andere Disney/Pixar films dat wel konden.

Tot slot nog een geinig weetje, zodat je een beetje intelligent over kunt komen in de bios ? :
Buzz Lightyear is vernoemd naar Buzz Aldrin, de tweede man op de maan.

Share

About Judith Verbeet

Hier schrijft Judith Verbeet! Een ‘Trotse Moeder’ die heel vaak lol heeft met haar dochters van 10 en 11, de één een pre-puber, de ander een puber. Allebei net zo eigenwijs als hun moeder!

Check Also

K3 – Vleugels [première-verslag van de nieuwe show van K3]

Het verslag van de première van de nieuwste show van K3: Vleugels komt van mijn …

Share
Share