Elsjes vlucht

coverEind jaren zestig ontmoet de schuchtere Haagse kapster Els op het strand van Scheveningen een zekere Karel, een vrijgevochten hippie. Ze verlaat voor hem haar ouderlijk huis in Den Haag en betrekt samen met Karel een etage in Heerlen. Karel is en blijft vrijgevochten en wisselt al snel Els in voor een ander. Els is diep ongelukkig, maar op een dag ontmoet ze in de trein een aantrekkelijke en vriendelijke Surinaamse man, Ferdy. Ferdy en Els krijgen twee kinderen en besluiten te emigreren naar Suriname. Toch gaat Els na een paar jaar alleen terug naar Nederland en bouwt daar een nieuw bestaan op. Tijdens een vakantie ontmoet ze Henk en ze trouwt met Henk. Maar Henk komt te overlijden en dan valt Els in een diep zwart gat. Ze zoekt haar toevlucht in de drank en in casino’s en belandt uiteindelijk in een afkickkliniek in Schotland.

Recensie
Elsjes Vlucht is een boek waarvan ik me vanaf het begin enigszins gemengde gevoelens bij had. Het verhaal an sich boeide me wel. Maar de schrijfstijl van het boek spreekt mij niet erg aan. Het komt op mij heel erg over als spreektaal, het is eigenlijk alsof iemand naast me zit en het verhaal vertelt. Het leest daarom heel vlot en soepel en het maakt het verhaal wel meeslepend, maar ik vind het niet mooi geschreven.

IMG_3552
De opbouw van Elsjes vlucht vind ik goed gevonden. Het verhaal begint in het heden en springt daarna terug naar het verleden, om daarna weer even naar het heden in te gaan … et cetera. Heden en verleden slingeren om elkaar heen en komen geleidelijk bij elkaar. Dat zorgt voor spanning. Want in het heden kampt Els met een groot verslavingsprobleem en het is al snel duidelijk dat dat zijn oorsprong in het verleden moet hebben. Ik vond het alleen wel een beetje jammer dat de structuur, die er in het begin in leek te zitten (heden en verleden hoofdstuk voor hoofdstuk) al snel weer enigszins losgelaten werd, om daarna weer opgepakt te worden.

Toch bleef ik maar doorlezen in Elsjes vlucht. Els’ (oudste) kinderen zijn van dezelfde generatie als ik, kinderen van de jaren ’70 (en ’80). De sfeer is daardoor zo herkenbaar. Het maakt het boek daarmee ook confronterend: de jaren ’70 en ’80 zijn nog niet zo heel lang geleden, maar er is zoveel veranderd in de afgelopen 30, 40 jaar … Het is ook erg Nederlands allemaal. Per ongeluk viel mijn oog op een paar woorden in de epiloog, dat intrigeerde mij erg en was een extra reden om door te lezen. Ondertussen ben ik mij het hele boek blijven verbazen over de keuzes die Els heeft gemaakt, maar misschien zijn die ingegeven door de tijdgeest en het generatieverschil tussen Els en mij …

IMG_3553
Elsjes vlucht speelt zich af tegen de achtergrond van de prille onafhankelijkheid van Suriname en de ontwikkelingen die zich daar hebben voorgedaan: de staatsgrepen, Bouterse, de decembermoorden, het junglecommando. Onderwerpen die ik zeker nog uit het nieuws ken.

In Elsjes vlucht wordt op verschillende momenten kort gezinspeeld op andere dingen die in het verleden zijn gebeurd binnen de familie van Els. Dat maakte mij wel nieuwsgierig. Hoe zit dat nu met de ouders van Els en de Tweede Wereldoorlog? En hoezo loopt neef Jan met een foto van een klein meisje in zijn portefeuille? Ik hoopte dat daarover meer verteld zou worden in dit boek, maar ik kwam er achter dat de auteur, Ria Paulina, nog twee boeken heeft geschreven over de familie waar Els van afstamt. Ik vermoed dat mijn vraagtekens in Binten en eigenheimers en Margeritha opgelost zullen worden.

En tegelijkertijd viel mij op dat Elsjes vlucht is uitgegeven door Uitgeverij Gopher. Gopher is niet een traditionele uitgeverij en geeft boeken uit in oplagen vanaf één exemplaar. Dat is voor auteurs een mooie kans denk ik, want een verwachte hoge oplage is dus niet het criterium voor het gedrukt krijgen van je boek. Gopher drukt het boek pas als het is besteld.

IMG_3554
Al met al vind ik, ondanks mijn gemengde gevoelens die tot het eind zijn gebleven, Elsjes vlucht een prima boek. Het leest vlot en makkelijk, geeft een leuk beeld van de Nederlandse tijdgeest vanaf de jaren ’60 tot en met nu en biedt je een kijkje in de Nederlandse verslavingszorg.

Elsjes vlucht – Ria Paulina
Bekijk op bol.comRoman, paperback, 470 pagina’s, uitgeverij Gopher BV
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …

Share
Share