Wonderkind

Sanne Kloosterboer is in 2005 bevallen van een dochter, genaamd Yaël. Al snel bleek dat Yaël zich anders ontwikkelde dan andere kindjes. De diagnoses epilepsie, autistisch en ernstig verstandelijk gehandicapt volgen. In de jaren daarna moet Sanne leren wennen aan  het feit dat haar dochter geen ‘normaal’ patroon volgt, nooit (mentaal) volwassen zal worden en altijd afhankelijk zal blijven. Kloosterboek heeft haar ervaringen over haar leven met gehandicapte dochter opgeschreven in het boek Wonderkind.

Recensie
Mijn eerste indruk van het boek was: “weer een ervaringsverhaal”. Mijn indruk van dit soort boeken is dat het vaak traag geschreven is, in herhaling valt en elk medisch detail wordt opgeschreven. Kortom, boeken waar je lastig doorheen komt. Ik had bij dit boek dus zo’n soort verwachting. Het tegendeel bleek waar; het boek leest als een trein! Het is vlot geschreven, eerlijk, open maar zonder dat ze medelijden wil opwekken. Ze schrijft hoe het leven met een gehandicapt kind is. Welke problemen je tegen komt, hoe blij je bent met de minste vooruitgang en wat voor druk het geeft op je relatie. Zoals haar man zei: “twee jaar geleden verschoonde ik ’s nachts luiers, nu verschoon ik ’s nachts luiers en over twee jaar verschoon in nog steeds ’s nachts luiers”.

Op de voorkant van het boek staat Yaël afgebeeld. Ze kijkt weg van de camera. In eerste instantie dacht ik: “waarom kijkt ze je niet aan?”. Als je het boek leest, blijkt al snel dat Yaël een meisje is die heel moeizaam contact legt. De voorkant staat wat mij betreft symbool voor het boek. Het is afgebeeld zoals het is. De werkelijkheid is niet mooier of minder mooi gemaakt. Kloosterboer beschrijft de mooie en moeilijke kanten van het leven met haar dochter. Ze vertelt openhartig over haar twijfels, angsten en verdriet. Over alle ziekenhuisbezoeken. En over hoe ze iedere keer haar verwachtingen weer moest bijstellen, van gymnasium naar vmbo, van kleuterklas tot volledige ontheffing van de leerplicht. Het is echter geen simpel romannetje, dus je moet er wel voor in de stemming zijn. Een boek dat je nog lang bij zal blijven!

Wonderkind – Sanne Kloosterboer
Non-fictie, paperback, 160 pagina’s, A.W. Bruna
Bestel dit boek hier>>

About Karlien

karlien171@gmail.com'
Karlien (28), jurist, blije moeder van Lieke (6 maanden) en getrouwd met Johan. Altijd op zoek naar nieuwe vakantiebestemmingen, dol op zwemmen en geniet van filmavonden met vrienden. Op de achtergrond sluimert steeds dat idee voor een wereldreis met man en kind.

Check Also

Slaap zacht, de weg naar een goede nachtrust voor kinderen én hun ouders [recensie]

‘Ik ben nog niet moe!’ Klinkt dit je bekend in de oren? Je bent niet …