Het dagboek van Renia Spiegel

Een dagboek van een pubermeisje in de Tweede Wereldoorlog. Een joods meisje, die de oorlog niet overleeft. Dat doet uiteraard denken aan het dagboek van Anne Frank. Toch zou het niet eerlijk zijn om direct deze twee boeken te vergelijken, ondanks de overeenkomsten. Het dagboek van Renia Spiegel verdient een eigen podium en is een authentiek verhaal van een meisje / jonge vrouw die over haar eigen leven en emoties schrijft tijdens een gruwelijke periode in de geschiedenis. Dit boek verdient zeker extra aandacht in de aanloop naar 4 & 5 mei.

Informatie over Het dagboek van Renia Spiegel
Haar dagboek bleef zeventig jaar lang onontdekt. Nu kunnen we het eindelijk lezen. Renia is een pubermeisje als alle andere; ze schrijft graag, houdt een dagboek bij en maakt plezier. Maar het is 1939 en Renia is Joods. Met het uitbreken van de oorlog valt haar wereld uiteen. Ze ontvlucht bombardementen, ziet vrienden verdwijnen en moet in een getto gaan wonen. Toch wordt ze ook voor het eerst verliefd: een paar uur voor de nazi-inval in Polen krijgt ze haar eerste kus van Zygmunt. En het is Zygmunt die drie jaar later de laatste woorden in Renia’s dagboek moet optekenen: ‘Drie schoten! Het enige wat ik kan horen, zijn schoten, schoten… schoten.’

Pas meer dan zeventig jaar later wordt Renia’s dagboek herontdekt. Zygmunt, zelf Auschwitz-overlever, nam het mee naar Amerika, waar Renia’s zus en moeder wonen. Bang om de gruwelen op te rakelen, legden zij het in een kluis, waar het vele jaren vergeten werd. Tot nu.

Het dagboek van Renia Spiegel is een hartverscheurend ooggetuigenverslag van een meisje dat dromen koestert en haar moeder mist, en over het leven dat ondanks de oorlog altijd doorgaat.

Hier een link naar een inkijkexemplaar van Het dagboek van Renia Spiegel >>>>

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Oostwaarts [bespreking]

Gelukkig wordt het steeds duidelijker voor veel mensen dat er geen eenvoudige goed-fout verdeling gemaakt …