Hond weet alles en Wolf niets

9789401415309_downloadEen dik boek voor leergierige kinderen, met weetjes over allerlei onderwerpen Verhalen in de bekende stijl van Wolf en Hond, aangevuld met leerrijke non-fictie. De informatieve hoofdstukken schreef Sylvia samen met Inge Bergh. Lees het verhaal over Wolf en Hond, en ontdek van alles wat je nog niet wist: over mummies en skeletten, ridders en piraten, dino’s en draken, raketten en de maan.

Recensie

Toen ik zelf het boek “Hond weet alles en Wolf niets” doorkeek, vond ik het niet prettig dat Wolf en Hond niet bijster vriendelijke zijn tegen elkaar. Er wordt veel op ruzieachtige toon met elkaar gecommuniceerd, ze lachen elkaar uit, maken elkaar bang of maken elkaar belachelijk. Uiteindelijk leggen ze het ook steeds bij, maar dit aspect van het boek vond ik zelf onprettig. Dit ken ik ook niet van de boeken van Vos en Haas, ook van Sylvia Vanden Heede, waar ik groot fan van ben.Screenshot 2014-06-09 at 20.19.07

Mijn zoon van 7 had daar echter geen last van. Hij was meteen weg van het boek wat vol staat met allerlei feiten en informatie over onderwerpen die vooral jongens zullen aanspreken: dinosaurussen, mummies, ridders en heelal. Het boek is prachtig opgebouwd door een verhaal van Hond en Wolf af te wisselen met stukjes informatie, “watjes” (vragen over de informatie die gegeven is) en “doetjes” (dingen om te doen die passen bij de tekst, bijvoorbeeld knutseltips en recepten).Screenshot 2014-06-09 at 20.18.22

Het boek bestaat uit vier hoofdstukken die over vier verschillende onderwerpen gaan. Het verhaal is geschreven in korte zinnen. Er staat geen AVI niveau bij vermeld, maar mijn dochter die nu eind groep 3 zit, kan het prima lezen. Toch is het voor erg jonge kinderen die al goed kunnen lezen inhoudelijk wel ‘heftig’ en zou ik het niet aan kinderen geven die snel angstig zijn.

De informatieve stuken zijn ècht informatief. Niet was je vaak ziet: op kinderlijke toon wat algemene informatie, maar echte interessante feiten die bij het onderwerp passen. Screenshot 2014-06-09 at 20.18.40Voor beginnende lezers is dit nog lastig om zelf te lezen, en dat maakt het boek ook leuk, want dan kun je die tekst weer voorlezen, en een samen-lees boek is altijd stimulerend voor jonge kinderen die nog niet graag zelf aan een boek beginnen.

De informatie is niet geschikt voor te jonge kinderen of voor kinderen die snel angstig zijn. Om een voorbeeld te geven: bij het hoofdstuk over mummies en skeletten wordt uitgebreid verteld op welke manieren een lijk in een mummie kan veranderen… Op de achterkant van het boek staat echt niet voor niets “niet voor doetjes!”.

Screenshot 2014-06-09 at 20.19.24De “watjes” zijn een goede aanvulling, door een eenvoudige vraag te stellen bij de informatie kan je kind laten zien of hij/zij de tekst begrepen heeft. Mijn zoon vind het geweldig. Het liefst leest hij de tekst en komt hij met een “watje” naar mij toe om te kijken of ik dat allemaal al wel weet!

De “doetjes” zijn ook erg leuk. Een mummie maken (met bladerdeeg en een knakworstje) is nu thuis zo’n groot succes dat mijn jongste “mummies” wil trakteren op school wanneer hij jarig is 😉

Kortom: een boek wat kinderen (met name jongens) vanaf een jaar of 8 enorm leuk zullen vinden.

Hond weet alles en Wolf niets – Sylvia Vanden Heede
Hardcover, 124 pagings, illustraties van Marije Tolman, uitgeverij Lannoo
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Muk

Mark Haayema heeft al verrassend veel boeken op zijn naam staan en echt heel verschillende. …

Share
Share