Gefeliciteerd Leonard Peacock

cover Leonard PeacockLeonard Peacock wordt vandaag achttien. Ouder zal hij niet worden. Vandaag is de dag waarop hij zichzelf van het leven zal beroven met het oude pistool van zijn grootvader. Maar eerst heeft hij nog een missie te volbrengen. Hij wil de vier belangrijkste mensen in zijn leven een cadeau geven, zodat ze weten dat het niet hun schuld is dat hij er straks niet meer is. En hij moet degene vermoorden die zijn leven tot een hel heeft gemaakt: zijn vroegere beste vriend.

Recensie
Gefeliciteerd Leonard Peacock is het tweede boek dat ik van Matthew Quick heb gelezen. Hiervoor las ik ‘Liefde kan mislukken’ en dat is in dezelfde kenmerkende en afwijkende stijl geschreven. Matthew Quick schrijft young adult en de thematiek van zijn boeken is echt gericht op jongeren. Hij is cynisch, hij snijdt zware onderwerpen aan maar voegt hier een enorme dosis humor aan toe. De boeken zijn verre van oppervlakkig, maar geven echt een wezenlijke invulling aan thema’s als homoseksualiteitpesten en vreemdelingen. Quick schuwt de controverse niet, maar ze de onderwerpen juist scherp aan.

Ik vind de boeken van Matthew Quick eigenlijk van dezelfde kwaliteit als de boeken van John Green, zoals ‘Het grote misschien‘. Qua stijl niet vergelijkbaar, maar geen van beide verre van oppervlakkig en met echte inhoudelijke thema’s die actueel en relevant zijn voor pubers.

gefeliciteerd-leonard-peacock-recensie-copyright-trotse-moeders-2

De hoofdpersoon van Gefeliciteerd Leonard Peacock wordt 18 en is van plan een einde aan zijn leven te maken. Er is ‘iets’ gebeurd waardoor zijn leven voor hem tot een hel gemaakt was. En dat ‘iets’ is hem aangedaan door zijn vroegere beste vriend. Die moet dan ook eerst dood, voordat Leonard zijn eigen leven beëindigt. Maar natuurlijk heeft die vroegere beste vriend zijn redenen waarom hij Leonard dit ‘iets’ heeft aangedaan. Ik zeg niet dat het goede redenen zijn, maar het is wel een verklaring.

IMG_8709
Voordat Leonard echter aan het einde van zijn 18e verjaardag zijn leven zal beëindigen -met een antiek pistool van een nazi-officier uit de Tweede Wereldoorlog nota bene- gaat hij bij vier mensen langs waar hij van houdt om hen een cadeau te geven. Overigens realiseren ze zich geen van allen dat hij jarig is, en wordt hij dus door niemand gefeliciteerd. En dat sterkt Leonard in de gedachte dat hij niet veel waard is en eigenlijk niemand hem heel erg zal missen.

Terwijl ik dit schrijf, realiseer ik me dat er niet eens één van die vier personen is die belangrijker is dan de anderen. Ze hebben allemaal hun eigen invloed op Leonard en ieder van hen illustreert een stukje van de puzzel die Leonard voor jou als lezer vormt. En dit gegeven doet mij sterk denken aan de opzet van ‘Liefde kan mislukken’, waarin het verhaal vanuit verschillende personen wordt verteld.

IMG_8773

De eerste persoon waar Leonard in het boek bij op bezoek gaat zijn oude buurman, wiens passie voor oude films (liefst met Humprey Bogart in de hoofdrol) hij heeft overgenomen. Ik was vooral onder de indruk van Leonards leraar Holocaust, herr Silverman, die een heel eigen manier heeft om met zijn leerlingen om te gaan en hen aan het denken te zetten. Je gunt iedere scholier dat ze in hun carrière ten minste één zo’n leraar treffen. In herr Silverman komen eigenlijk veel verhaallijnen in het boek samen. Verder gaat Leonard nog langs bij een klasgenoot die prachtig viool kan spelen en een meisje waar hij verliefd op is.

Dat leraren een belangrijke rol spelen in de boeken van Matthew Quick verbaast mij niet, voor hij zich aan het schrijven is gaan wijden was hij zelf leraar. En als ik de beschrijvingen mag geloven, was hij een leraar van het type herr Silverman of mr Vernon (‘Liefde kan mislukken’), een leraar die het verschil kan maken.

IMG_8772
Het boek is op originele wijze geschreven. De hoofdstukken zijn kort en lezen vlot, maar het boek is doordrenkt met voetnoten. Ik geloof dat er minstens 70 voetnoten in het boek staan. En eigenlijk moet je ze wel lezen, want in de voetnoten staat een nadere duiding van de gebeurtenissen of de mening van Leonard. Soms zijn de voetnoten samen nog langer dan het hoofdstuk zelf …

IMG_8710

Gefeliciteerd, Leonard Peacock zal verfilmd worden onder regie van bekende Amerikaanse acteur Channing Tatum. Hier vind je een link naar een voorpublicatie van Gefeliciteerd Leonard Peacock. En of Leonard slaagt in zijn plan …, om daar achter te komen moet je echt zelf het boek lezen.

Gefeliciteerd Leonard Peacock – Matthew Quick
Young adult, gebonden, 216 pagina’s, Uitgeverij Lemniscaat
Bestel dit boek hier >>>>

Hieronder een link naar Liefde kan mislukken. De recensie van dit boek vind je hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Wat moet je kopen voor jouw kind?

Jouw kind is bijna jarig! Erg leuk, maar ook een beetje stressvol, want wat voor …

Share
Share