Familievoorstelling Oorlogsgeheimen

Op zondag 3 februari 2013 is in Theater De Krakeling in Amsterdam de muziektheatervoorstelling Oorlogsgeheimen in première gegaan. Samen met mijn oudste dochter van 10 jaar mocht ik naar deze première toe. De muziektheatervoorstelling is gebaseerd op het boek Oorlogsgeheimen van de populaire schrijver Jacques Vriens. Omdat het een nogal spannend boek is over een onderwerp, waar oudste dochter nog niet veel van af weet, heb ik haar van te voren het boek laten lezen. Het boek kon haar gelukkig erg boeien. Het verhaal van de voorstelling Oorlogsgeheimen is overigs gelijk aan dat van het boek.

Het verhaal
In 1943 is het Zuid-Limburgse dorp waar Tuur woont bezet door de Duitsers. In het begin is dit wel spannend, maar al snel blijkt dat de Duitsers tot vreselijke dingen in staat zijn. De volwassenen blijken de nodige geheimen te hebben: een Engelse piloot die verstopt is op zolder, dorpsbewoners die de Duitsers helpen of juist in het verzet zitten. Maartje is het buurmeisje van Tuur en woont bij haar oom en tante, Tuur is stilletjes verliefd op haar. En ook Maartje blijkt een groot en gevaarlijk geheim te hebben.

Recensie
Mijn dochter en ik waren erg benieuwd hoe van het boek Oorlogsgeheimen een theatervoorstelling zou zijn gemaakt. Het is op een bijzonder mooie manier erg klein gehouden, en daardoor zo indrukwekkend. Twee acteurs, Maarten Ebbers en Ida van Dril, zijn Tuur en Maartje. Tuur als jonge man van begin 20, tien jaar na de bevrijding, Maartje als, ja wat …? Als jonge vrouw waarvan Tuur denkt dat zij zo zijn geworden. Al direct in het begin van de voorstelling wordt namelijk duidelijk dat het niet goed is afgelopen met Maartje. Zeker weten doet Tuur dat niet, en daarom kan hij Maartje maar niet loslaten. Hij denkt steeds terug aan haar, zij verschijnt in zijn gedachten en samen maken ze alle belangrijke momenten van tien jaar daarvoor opnieuw mee. Samen met de toeschouwers. Alle andere personages in de voorstelling worden door dezelfde twee acteurs gespeeld. Van het ene moment op het andere wisselen ze van rol en is het ook direct duidelijk dat ze even niet Maartje en Tuur zijn, maar meneer Nijskens, of de meester op school, of Leo of een Duitser, of …

Wij vonden het een bijzondere en erg mooie voorstelling. Het verhaal is heel aangrijpend en wordt verteld vanuit de ogen van een kind van 10 jaar / 11 jaar. De schrik, de angst, de onrust, je voelt het allemaal met Tuur en Maartje mee. Je hebt maar twee acteurs, goede muziek en enkele multifunctionele decorstukken nodig om een publiek van volwassenen en kinderen een uur muisstil te houden. Ik was bijzonder onder de indruk en we waren allebei, nog een keer, geraakt door het verhaal. Er waren trouwens ook hilarische en vertederende momenten: Maartje en Tuur die besluiten met elkaar te sjansen en verkering krijgen, of een roze kussen dat tot leven komt als het varken dat ontsnapt …

Na de voorstelling sprak Jacques Vriens zijn enorme waardering voor het stuk uit. Hij benadrukte dat oorlog voor kinderen in eerste instantie heel spannend lijkt, maar dat oorlog uiteindelijk altijd betekent dat je zomaar opeens iemand kunt verliezen die je dierbaar is, een vriend, een ouder, een kind, een geliefde. Eigenlijk is oorlog niet voor kinderen, dat wordt in het boek steeds gezegd, dat komt terug in de voorstelling en dat noemde Jacques Vriens. En daarom is het zo mooi dat van ieder boek Oorlogsgeheimen dat bij de voorstelling wordt verkocht €1 naar Warchild gaat.

Er is zit veel vaart in de voorstelling en er zijn veel spannende en onverwachte momenten. Dit, en het onderwerp Tweede Wereldoorlog, maakt dat de voorstelling niet geschikt is voor jonge kinderen. De (gewijzigde) leeftijdsindicatie van 9 jaar en ouder is een juiste! De voorstelling Oorlogsgeheimen is nog tot en met 15 juni door heel Nederland te zien.

Tip: het boek Oorlogsgeheimen ook erg de moeite waard!

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Social Squad maakt er een feestje van in het theater

 3 zeer populaire social creators/TikTokkers Anique Dreamon, Emma Keuven en Jesse van Wieren nu in …

Share
Share