De parkiet, de zeemeermin en de slak – prentenboek over Matisse

Matisse NL kinderboek omslagMonsieur Matisse is een schilder met de zon in zijn buik.
Iedereen wordt vrolijk van zijn kleuren.
Op een dag wordt hij ziek…
Als monsieur Matisse wakker wordt in een witte kamer, verlangt hij naar kleur.
‘Breng mij kwasten, breng mij verf!’
Maar schilderen op het laken of op de muur lukt niet.
Monsieur Matisse kijkt om zich heen. Wat nu?

Recensie
De parkiet, de zeemeermin en de slak vertelt het verhaal van de schilder Matisse. Wanneer Matisse niet meer in staat is om te schilderen, stapt hij over op het maken van prachtige knipsels en schept daarmee een heel nieuwe vorm van kunst.

IMG_2637

Het is een eenvoudig verhaal. Maar wel vol respect voor de kunstenaar Matisse en zijn werk. En ook een verhaal dat een beeld geeft van hoe Matisse werkte, met een assistente die hij aanwijzingen gaf en hoe ze samen de prachtige werken maakten die Matisse in zijn hoofd had. Matisse hield van kleuren en vormen, dat wordt wel duidelijk uit dit boek.

IMG_2638
De parkiet, de zeemeermin en de slak is een kunstprentenboek, uitgegeven door Leopold in samenwerking met het Stedelijk Museum in Amsterdam. Leopold heeft meer kunstprentenboeken uitgegeven in samenwerking met musea, zoals ook deze.

Het prentenboek De parkiet, de zeemeermin en de slak hoort bij de tentoonstelling De oase van Matisse in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Deze tentoonstelling is nog tot en met 16 augustus 2015 te bezoeken. Het leuke is, de tentoonstelling is op een gegeven moment afgelopen, maar dit boek blijft!

IMG_2640

Op deze pagina staat informatie over de tentoonstelling en over de kunstenaar. Ook over het papierknipsel ‘De parkiet en de zeemeermin’ dat de publiekslieveling is en waar het boek De parkiet, de zeemeermin en de slak op is gebaseerd.

nijntje-museumKen je trouwens het boekje Nijntje in het museum? De illustratie op de omslag is ook gebaseerd op het werk van Matisse! Ik heb dat boekje eindeloos voorgelezen aan mijn dochters toen ze nog in de Nijntje-leeftijd waren.

Vind je het leuk om verhalen (voor) te lezen die bij schilderijen zijn gemaakt? In Het grote Rijksmuseum voorleesboek en Het meisje met de parel staan veel mooie verhalen.

Screenshot 2015-08-03 at 22.13.01

Annemarie van Haeringen heeft veel leuke prentenboeken op haar naam staan. Jojo het slangenmeisje bijvoorbeeld. Zij heeft ook de boeken over Kleine Ezel geïllustreerd. Bij dit boek over Matisse, krijg je zin om met je kinderen naar de tentoonstelling te gaan, maar ook om samen te gaan knippen en plakken!

De parkiet, de zeemeermin en de slak – Annemarie van Haeringen
Bekijk op bol.comPrentenboek, hardcover, 26 pagina’s, uitgeverij Leopold
Bestel dit boek hier >>>>

IMG_2639

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Een tegen allen, leven in groep of (bijna) helemaal in je eentje

Ik ben 43 jaar en nog steeds dol op prentenboeken. Jarenlang ben ik juf van …

Share
Share