Met (jonge) kinderen naar Oorlogsmuseum Overloon [verslag]

oorlogsmuseum-overloon-bezoek-kinderen-noord-limburg-verslag-copyright-trotse-moeders-10Bij een gezellig gezinsweekend in Noord-Limburg ligt een uitstapje naar het Oorlogsmuseum in Overloon misschien niet voor de hand. Toch hebben wij de keuze gemaakt om er heen te gaan met onze kinderen (9-12 jaar). Ik moet er wel bij zeggen dat mijn oudste zoon er al vaker was geweest en erg geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog, dus we wisten al dat het een interessant bezoek zou worden.

Maar ook zonder die voorkennis, blijft het een goed idee om tijdens een vakantie niet alleen van de natuur in de omgeving te genieten, of attracties te bezoeken, maar ook een stukje geschiedenis uit die streek te ontdekken.
oorlogsmuseum-overloon-bezoek-kinderen-noord-limburg-verslag-copyright-trotse-moeders-1

Dat hoeft natuurlijk niet direct in een museum over de Tweede Wereldoorlog, tijdens het eten bij De Morgenstond zijn we ook veel te weten gekomen over turfsteken bijvoorbeeld, maar het Oorlogsmuseum in Overloon is om verschillende redenen een aanrader, ook wanneer je (jonge) kinderen hebt.

oorlogsmuseum-overloon-bezoek-kinderen-noord-limburg-verslag-copyright-trotse-moeders-9

Het Oorlogsmuseum Overloon heeft als boodschap: “Oorlog hoort in een museum thuis“. Onze kinderen hebben geen oorlog van nabij meegemaakt, gelukkig niet. Maar hun grootouders wel, en mijn grootouders ook.

oorlogsmuseum-overloon-bezoek-kinderen-noord-limburg-verslag-copyright-trotse-moeders-12

Ook in Nederland hebben oorlogen in het verleden, en ook nu nog, mensen geraakt. De gevolgen van de oorlogen zijn nu ook nog voelbaar en zichtbaar. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Rotterdam, een grote stad in Nederland die vrijwel volledig herbouwd moest worden. Maar ook het persoonlijke leed, en het leed wat groepen mensen trof, raakt mensen nu ook nog, voor sommigen zelfs dagelijks. In de omgeving van Overloon is enorm veel gevochten en het is daarom logisch dat daar het Oorlogs- en verzetsmuseum gevestigd is.

oorlogsmuseum-overloon-bezoek-kinderen-noord-limburg-verslag-copyright-trotse-moeders-3

Oorlog is iets vreselijks, iets waar we hopelijk lering uit trekken, maar ook iets wat niet vergeten zou mogen worden. En daar helpt een bezoek aan Oorlogsmuseum Overloon bij: je kunt er dingen uitleggen, dingen laten zien, maar ook dingen laten ervaren.

oorlogsmuseum-overloon-bezoek-kinderen-noord-limburg-verslag-copyright-trotse-moeders-11
We hadden het geluk om rondgeleid te worden door de directeur van het museum. Hij wist ons veel extra, interessante informatie te geven en we mochten ook een bezoek brengen aan de kelder, waar de restauraties plaatsvinden.

oorlogsmuseum-overloon-bezoek-kinderen-noord-limburg-verslag-copyright-trotse-moeders-2

De kinderen mochten van hem IN een tank klimmen, wat voor hen ook een indrukwekkende ervaring was.

oorlogsmuseum-overloon-bezoek-kinderen-noord-limburg-verslag-copyright-trotse-moeders-4 oorlogsmuseum-overloon-bezoek-kinderen-noord-limburg-verslag-copyright-trotse-moeders-3

Op de foto’s kun je een indruk krijgen van de hoeveelheid materieel die er te zien is. Wat ik zelf erg mooi vond, was de manier waarop alles ingedeeld was. Er werd echt een sfeer gecreëerd en soms konden daar levensechte geluiden aan toegevoegd worden.

oorlogsmuseum-overloon-bezoek-kinderen-noord-limburg-verslag-copyright-trotse-moeders-5

Voor wat oudere kinderen is er een bijzondere ervaring, die ik samen met mijn oudste zoon heb beleefd. Je krijgt dan een indruk van hoe het is om in een vliegtuig te zitten, wat bombardementen uitvoert, hoe het is om op een dorpsplein te staan terwijl de vliegtuigen overkomen en ook hoe het is om in een schuilkelder te moeten wachten tot de bombardementen weer voorbij zijn. Erg indrukwekkend en voor mijn oudste zoon (en voor mij) is nu veel meer invoelbaar hoe het voor mijn schoonmoeder van 90 jaar geweest moet zijn toen zij dit heeft ervaren. Ze vertelt er heel af en toe over, en voor mijn oudste zoon is dat nu niet meer een “verhaal” van oma, maar veel duidelijker een belevenis, die zij echt heeft meegemaakt.

oorlogsmuseum-overloon-bezoek-kinderen-noord-limburg-verslag-copyright-trotse-moeders-6

Een ochtend is te kort om alles te kunnen zien, maar wel voldoende om onder de indruk te zijn. We zullen zeker nog vaker terugkomen, om te leren en te ervaren.

oorlogsmuseum-overloon-bezoek-kinderen-noord-limburg-verslag-copyright-trotse-moeders-7

Voor gezinnen zijn er familiekaarten beschikbaar. Voor meer informatie over Oorlogsmuseum Overloon, klik hier >>>>
oorlogsmuseum-overloon-bezoek-kinderen-noord-limburg-verslag-copyright-trotse-moeders-1

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Het museum van verbroken beloftes

Het museum van verbroken beloftes van Elizabeth Buchan gaat over onvervulde liefde. Gesitueerd in Praag …