Hoe fel de zon ook scheen – Arend van Dam

In de aanloop naar 4 & 5 mei 2020, vind ik het mooi om een aantal boeken extra aandacht te geven. Hoe fel de zon ook scheen is een van de boeken die zeker extra aandacht verdient, want ook in dit boek is Arend van Dam er in geslaagd om bekende en minder bekende gebeurtenissen en personen op een toegankelijke manier in een verhaal te verwerken wat prima te lezen is door kinderen, of geschikt om voor te lezen door ouders / leerkrachten.

De Tweede Wereldoorlog is een moeilijk onderwerp om te bespreken met kinderen. De verschikkingen van de oorlog zijn geen zaken waar je kinderen mee overstuur wilt maken, maar toch is ook dit stuk geschiedenis enorm belangrijk om te vertellen aan kinderen. Soms speelt de oorlog nog steeds een rol in het familieleven, maar in alle gevallen is deze oorlog verbonden aan de vrijheid die we nu hebben.

Arend van Dam schrijft (letterlijk en figuurlijk) geschiedenis met Hoe fel de zon ook scheen. Twintig verschillende verhalen, prima geïllustreerd maar vooral schitterend geschreven. De maximale score van 5 sterren voor dit boek, wat iedere ouder / leerkracht in huis zou moeten halen.

Algemene informatie over Hoe fel de zon ook scheen:

Hoe fel de zon die dag ook scheen, 10 mei 1940 luidde een zwarte periode voor Nederland in. In deze verhalenbundel neemt Arend van Dam zijn lezers mee terug naar de oorlogsjaren die onze geschiedenis voorgoed hebben getekend.

In twintig verhalen maken we kennis met bekende en minder bekende mensen. Zo ontmoeten we olympisch atlete Rie Mastenbroek, maar ook Miep Gies, die de familie Frank hielp tijdens hun onderduik. We ontmoeten helden als Hannie Schaft en Erik Hazelhoff Roelfzema, maar ook Guus en Lienke, die de oorlog aan de andere kant van de wereld meemaakten in Nederlands-Indië.

Hoe fel de zon ook scheen is een indrukwekkende verhalenbundel van Zilveren Griffel-winnaar Arend van Dam over een periode in onze geschiedenis die nooit vergeten mag worden. Om voor te lezen aan kinderen vanaf zeven jaar of zelf te lezen vanaf negen jaar, met sfeervolle illustraties van Alex de Wolf.

Hardcover | 88 pagina’s | uitgeverij Van Holkema & Warendorf

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Oostwaarts [bespreking]

Gelukkig wordt het steeds duidelijker voor veel mensen dat er geen eenvoudige goed-fout verdeling gemaakt …