4 & 5 mei 2020

In de aanloop naar 4 & 5 mei 2020 hebben we een aantal boeken extra aandacht gegeven op onze website. Hieronder zie je een foto van de boeken, de linkjes naar de besprekingen, vind je verder naar beneden. Maar… er is meer!

René Korf, een dierbare vriend van me heeft een prachtig gedicht geschreven: 75 jaar na het lijden in Oświęcim, wat een plek heeft gekregen op de website van de Tweede Kamer. Neem alsjeblieft de tijd om dit te lezen, je vindt het gedicht <HIER>

Onderstaande video is een aanrader. Bram van der Vlugt heeft niet alleen een aangename (en bekende) stem, hij kan prachtig vertellen, ook aan kinderen, over zijn eigen verhaal:

Leg samen met je kind een (digitale) vrijheidsbloem neer
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept Nederlanders op om bloemen neer te leggen bij lokale oorlogsmonumenten. Omdat Madurodam een officieel oorlogsmonument is (we zijn immers vernoemd naar oorlogsheld George Maduro) én de plek is waar normaal gesproken ieder jaar duizenden kinderen met hun ouders samenkomen tijdens de Nationale Kinderherdenking 4 mei, creëren we hier dit jaar het allergrootste eerbetoon, van kinderen, voor Nederland. Met vrijheidsbloemen waar alle kinderen in Nederland zich kosteloos voor aan kunnen melden. Want wij vinden dat ieder kind de mogelijkheid moet hebben om hieraan mee te doen.

We hopen zo op 4 mei duizenden, of misschien wel tien- of honderdduizenden bloemen neer te kunnen leggen. Bloemen die bij het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld de Nederlandse driekleur vormen. Namens ieder kind een bloem, met daarbij een vrijheidswens voor Nederland. Op 5 mei, onze Nationale Bevrijdingsdag verspreiden we al deze wensen over Nederland. Zo geven we de vrijheid van kinderen uit Nederland, door aan andere generaties in Nederland. En bieden we een stukje hoop voor de toekomst.

Meedoen aan het allergrootste eerbetoon van kinderen is gratis en heel simpel. Het enige dat je hoeft te doen is je aanmelden voor een bloem en een vrijheidswens opgeven via de website www.nationalekinderherdenking.nl/vrijheidsbloem

Voor kinderen vanaf een jaar of 7 is er een gratis podcast en een gedichtenwedstrijd. Op onderstaande video tref je meer informatie aan:

Hieronder de links naar de diverse boekbesprekingen:

https://trotsemoeders.nl/2020/05/hoe-fel-de-zon-ook-scheen-arend-van-dam/

https://trotsemoeders.nl/2020/05/blijf-hun-namen-noemen/

https://trotsemoeders.nl/2020/05/anne-frank-prentenboek-van-klein-tot-groots/

https://trotsemoeders.nl/2020/05/de-oorlog-die-mijn-leven-redde-de-oorlog-die-ik-eindelijk-won/

https://trotsemoeders.nl/2020/05/het-dagboek-van-renia-spiegel/

Tot slot het verhaal van een bijzondere vrouw, die ik een aantal jaar geleden heb leren kennen. Leila Prnjavorac is als kind met haar ouders en broertje uit Bosnië-Herzegovina gevlucht en de oorlog daar speelt nog steeds een grote rol in haar leven:

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Oostwaarts [bespreking]

Gelukkig wordt het steeds duidelijker voor veel mensen dat er geen eenvoudige goed-fout verdeling gemaakt …

Share
Share