The Hate U Give

Black Lives Matter, een beweging die (terecht) wil dat alle levens er evenveel toe doen, is ontstaan toen er een vrijspraak kwam voor een blanke man, nadat hij een ongewapende Afro-Amerikaanse jongere doodschoot. De vooroordelen jegens Afro-Amerikanen en de gevolgen daarvan is een van de belangrijkste thema’s in The Hate U Give.

Verhaal
Starr Carters beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door een politieagent. Khalil had geen wapen op zak maar was ‘vermoedelijk’ een drugsdealer. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid. De armoedige buurt waarin ze woont geeft een groot contrast met de school waar ze elke dag naartoe gaat. Overleven in deze twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs.

Mening
Natuurlijk is The Hate U Give alleen al vanwege het thema een uiterst belangrijk boek, wat ik aan wil raden aan alle (Young) Adults, maar voor mij zat er nog veel meer in dan het schrijnende verhaal van de dood van Khalil en de machteloosheid van de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Het boek gaf me een zeer goed beeld van de verschillen die er ook nu nog zijn tussen de Afro-Amerikaanse gemeenschap en de blanke gemeenschap. Alleen met elkaar omgaan is niet voldoende, er zijn zoveel verschillen dat een open blik nodig is om elkaars prachtige eigenschappen te leren kennen.

Starr probeert dat, ze probeert de wijk waar ze in woont, de familie waarin ze opgroeit te combineren met de school waar ze gaat en de vrienden die ze daar heeft. Maar ze redt het niet zonder zichzelf in iedere omgeving aan te passen. En daar zat voor mij een eye-opener: er zal nog een heleboel wederzijdse interesse nodig zijn, oprechte nieuwsgierigheid op een open en uitnodigende manier, om culturen die gegroeid zijn te leren kennen en waarderen. En dat gaat op voor beide kanten in het boek.

The Hate U Give is een goed boek, goed geschreven, indringend, dicht bij hoe het in de USA (en in vele andere landen) gaat. Het is heftig en erg leerzaam en een echte must-read voor alle jongeren.

The Hate U Give – Angie Thomas
Paperback, 368 pagina’s, uitgeverij Moon
Bestel dit boek hier >>>>

 

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Mijn jaar na jou

Als je zou kunnen sterven van schuldgevoel, dan zou ik dood zijn. Zoals ook eigenlijk …

Share
Share