Onderzoek borstvoeding: openbaar moet wel beschut

De meeste moeders (62%) die in het openbaar de borst geven, ondervinden hierbij de nodige intimiteitproblemen. Bijna driekwart van deze moeders gebruikt hulpmiddelen als sjaals en voedingsschorten om tijdens borstvoeding in de publieke ruimte toch een beschutte en vertrouwde sfeer te creëren.

Dat is gebleken uit een onderzoek naar borstvoeding onder ruim 2.000 moeders, dat afgelopen maart werd gedaan door TrotseMoeders.nl in samenwerking met HetWitteHuis babyartikelen. Het onderzoek werd gehouden naar aanleiding van de introductie van de Udder Covers voedingsschorten in Nederland.

Langer borstvoeding
Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de lactatieperiode gemiddeld nog altijd langer wordt: bijna een derde van de moeders gaf aan een jaar of langer borstvoeding te geven.

Waarom borstvoeding
Gevraagd naar het waarom van borstvoeding noemde de helft van de ondervraagden de gezondheid van het kind. Een kwart van de moeders vond borstvoeding wel belangrijk, maar niet noodzakelijk. Twintig procent noemde “handig en goedkoop” als belangrijk voordeel van borstvoeding. Slechts 2% gaf aan geen interesse in borstvoeding te hebben.

Problemen
Naast de voornoemde intimiteitproblemen rondom borstvoeding in het openbaar hadden veel moeders last van “opstartproblemen” bij het geven van borstvoeding. Ook tepelkloven (33%), pijn bij voeden (26%) en borstontsteking (23%) zijn veelgenoemde problemen. Bijna een kwart van de moeders gaf aan geen problemen te hebben met het geven van borstvoeding.

De resultaten van dit onderzoek worden nu landelijk gepubliceerd in verschillende kranten, bladen en websites, zoals De Telegraaf, Nu.nl en Gezondheidsnet.

Lees ook:
Doe mee met het Borstvoedingsonderzoek

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Risico voor moeder en kind bij inleiden bevalling zonder medische indicatie

Wereldwijd kiezen steeds meer vrouwen voor het inleiden van een bevalling voordat de baby volledig …