Zo leer jij je kind op jonge leeftijd al zelfstandig fietsen

Er zijn kinderen die al op jonge leeftijd de wil en zin hebben om te leren fietsen. Dat is een ideaal uitgangspunt om je kind op jonge leeftijd zelfstandig te leren fietsen. Het belangrijkste is namelijk dat je kind eraan toe is om te fietsen. Het heeft daarom weinig zin om te pushen. Het helpt als je kind bijvoorbeeld gewend is aan een loopfietsje. Daarmee leg je al een basis voor het echte fietsen. Denk je dat jouw kind eraan toe is om zelfstandig te leren fietsen? Dan komen de volgende tips van pas.

Leren fietsen met zijwieltjes

Vrijwel alle kinderen leren fietsen op een kinderfiets met zijwieltjes. Dergelijke kinderfietsjes zijn al verkrijgbaar voor kinderen in de leeftijd vanaf 2 jaar. Vind je het kind het leuk om te fietsen? Als je kind vaak fietst dan krijgt het zelfvertrouwen en is het mogelijk om op een gegeven moment de zijwieltjes eraf te halen. Durf je dat nog niet helemaal aan dan plaats je de zijwieltjes eerst wat hoger. Maakt je kind dan een stuurfoutje dan landt het fietsje alsnog op de zijwieltjes. Je kind leert door vaak te fietsen steeds beter het evenwicht te bewaren.

Zijwieltjes eraf en meelopen

Als de tijd gekomen is om de zijwieltjes eraf te halen, leert je kind heel snel zelfstandig fietsen. Het enige wat je hoeft te doen, is een paar keer mee te lopen. Of te rennen als je kind sneller is dan je denkt. Er zijn ouders die beginnen met het vasthouden van de bagagedrager of het kind vasthouden bij de kraag van de jas. Dat is ook een optie en het hangt van je kind af wat de beste manier is. Loop in elk geval naast de fiets mee en moedig je kind aan. Je kan je kind nog opvangen als het valt.

Zelfstandig fietsen

Gaat het fietsen goed? Dan hoef je niet meer mee te lopen en laat jij je kind echt zelfstandig fietsen. Blijf wel even kijken. De kans is groot dat je kind toch valt. Dat is helemaal niet erg, want dat komt vaak voor. Stimuleer je kind om weer op de fiets te stappen en zeg gewoon dat het erbij hoort. Je kind leert fietsen met vallen en opstaan. Wil jij je kind wat extra bescherming bieden, schaf dan een fietshelmpje aan. Na het zelfstandig leren fietsen, kan je op een gegeven moment je kind aan het verkeer laten deelnemen. Oefen samen op een rustig moment en laat je kind tussen de stoep en jou op de weg fietsen.

 

About Advertorial

info@trotsemoeders.nl'
Een advertorial is interessante content die gesponsord wordt door een of meerdere van onze partners. Heb je interesse in een advertorial, neem dan contact op met info@trotsemoeders.nl

Check Also

Tips voor het kiezen van de beste kinderfiets

In Nederland is het vanzelfsprekend dat een kind zo snel mogelijk leert fietsen. De meeste …