Leespluim November 2011; Kleine Ezel en Sinterklaas

De Leespluim van de maand november 2011 gaat naar het boek Kleine Ezel en Sinterklaas van Rindert Kromhout en Annemarie van Haeringen, uitgeverij Leopold.

Het juryrapport;
Als het verhaal begint, zien we mama Ezel, Kleine Ezel, Jakkie en Kleine Ibis bij elkaar zitten. Het ‘vol verwachting klopt ons hart’ straalt van de illustratie af. Ze wachten op de komst van Sinterklaas, maar als die dan eindelijk binnenkomt, is het meteen duidelijk dat het Bok en Cavia zijn die zich verkleed hebben. Even later zijn het Das en Feestvarken die door de mand vallen. De hulpsinterklazen en -pieten zijn teleurgesteld dat hun optreden mislukt is. Kleine Ezel vraagt zich af of de echte Sint wel tijd heeft om te komen, hij moet immers zoveel bezoeken afleggen. Dan neemt mamma Ezel haar zoontje, Jakkie en Kleine Ibis mee en even later komen die als Sint en Pieten de kamer binnen. Eindelijk de échte Sint, roepen de anderen. Maar, waar zijn de cadeautjes? Op dat moment roept een zware stem vanuit de tuin: ‘Woont hier een lief klein ezeltje?’ Als ze de deur openen staat er op de stoep een grote gevulde zak. En wie verdwijnt daar in de verte?

In het korte bestek van het verhaal spelen spanning en verwachting een belangrijke rol, maar vooral het plezier van de verkleedpartijen. Kinderen vinden het heerlijk om, al is het maar met een Zwarte Piet-baret en een paar zwarte vegen op hun gezicht aan het Sinterklaasfeest deel te nemen. Kenmerkend voor de illustraties is de warmte en geborgenheid die ervan uitgaat. Ze vormen met het verhaal een perfecte eenheid en sluiten naadloos aan bij de belevingswereld van de kinderen in deze verwachtingsvolle dagen. Aan het slot een feestelijke apotheose: mamma Ezel omringd door drie Sinterklazen en vier Zwarte Pieten temidden van een grote hoeveelheid pakpapier. Inderdaad, ‘een fijne pakjesavond’. En een verrukkelijk boekje dat er volledig in geslaagd is het bijzondere van het Sinterklaasfeest voelbaar te maken. Niet alleen voor Kleine Ezel maar voor allen, jong en oud, die in de magie van Sinterklaas geloven.

Bestel dit boek hier via Bol.com >>>

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

De leukste Lama-cadeaus [top 5]

Ineens zie je ze overal: lama’s! Lama’s als print op truien en pyjama’s, lama’s op …