Tips voor het kiezen van de beste kinderfiets

In Nederland is het vanzelfsprekend dat een kind zo snel mogelijk leert fietsen. De meeste kinderen hebben al een loopfietsje voordat ze goed en wel zelfstandig kunnen lopen. Vanaf een jaar of twee volgt dan de eerste échte fiets. 

Tegenwoordig is er een flink aanbod aan kinderfietsen. Hoe kies je uit dat aanbod de beste fiets voor jouw kleine? En hoe zorg je ervoor dat je kindje zo comfortabel en veilig mogelijk kan (leren) fietsen? Wij geven je een aantal tips waar je op kunt letten bij de aanschaf van een kinderfiets.

Wil jij een kinderfiets kopen? Gebruik onze handige checklist met aandachtspunten! 

  • Kies het liefst voor een stalen frame. Een frame van staal is duurzaam en kan tegen een stootje, dat is wel belangrijk voor een kinderfiets. Een kinderfiets krijgt meer te verduren dan een volwassen fiets, zorg er dus voor dat je een stevige fiets kiest.
  • Een fiets kopen op de groei? Doe dat liever niet. We snappen dat dit aanlokkelijk is. Een fiets is natuurlijk een investering waarvan je hoopt dat je kind er zo lang mogelijk mee kan doen. Maar bij een fiets is het wel heel belangrijk dat je kind sowieso goed bij de trappers kan. Een te grote fiets is niet comfortabel en kan zelfs gevaarlijk zijn.
  • Wanneer je kind zelfstandig leert fietsen begin dan met het zadel zo laag dat je kind met beide voeten plat bij de grond kan. Dit maakt het fietsen wat minder spannend. Pas als je kind de fiets goed beheerst, kun je het zadel op de normale hoogte zetten.
  • Kies om te beginnen voor een fiets met terugtraprem. Dit is makkelijker dan een handrem. Tegenwoordig zie je wel veel kinderfietsjes die naast een terugtraprem ook één of twee handremmen hebben. Dat is een slimme combinatie omdat veel fietsen voor oudere kinderen en volwassenen handremmen hebben. Jong geleerd is oud gedaan!

  • Gaat je kind echt de straat op? Dan wil je natuurlijk dat hij/zij zo zichtbaar mogelijk is. Kies voor elektrische verlichting in plaats van een dynamo aan het wiel. Dit maakt het trappen namelijk nodeloos zwaarder. Jouw eigen kinderfiets had dat waarschijnlijk wel, maar dat hoeft tegenwoordig niet meer – daar hebben we batterijlampjes voor!
  • Kies voor een fiets zonder versnellingen. Versnellingen maken een fiets kwetsbaarder en zijn eigenlijk ook niet perse nodig. Een kinderfiets moet zeker tegen een stootje kunnen, dus beter zo min mogelijk erop en eraan dingen die kapot kunnen gaan.
  • Let ook op bescherming tegen bewegende onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan een gesloten kettingkast en eventueel jasbeschermers zodat kleding, voeten en benen niet tussen een ketting of in een wiel komen.
  • Kies geen kinderfiets met een hoge stang. Kinderen stappen meestal nog een beetje onhandig af. Een stang zit alleen maar in de weg en zorgt sneller voor ongelukken bij het afstappen.

Met deze lijst wordt het kiezen van de juiste kinderfiets een stuk makkelijker. En laat natuurlijk jouw kind ook lekker zelf testen! Zo komen jullie samen zeker tot een goede keuze.

About Advertorial

info@trotsemoeders.nl'
Een advertorial is interessante content die gesponsord wordt door een of meerdere van onze partners. Heb je interesse in een advertorial, neem dan contact op met info@trotsemoeders.nl

Check Also

Geen idee voor welke opleiding je moet gaan? Volg dan deze tips

Wanneer een kind klein is, ligt de focus van een moeder de eerste paar jaren …