Brei ze! Breien voor groot en klein

cover brei zeBreien kan iedereen leren. Heb je de smaak te pakken, dan zijn de mogelijkheden eindeloos. In dit boek beginnen we bij het begin: hoe leer ik breien. Maar we vertellen ook het verhaal van het schaap en de wol. En ten slotte kunnen alle leeftijden aan de slag met een uniek werkstuk. Het eerste breiwerkje kan een poppentrui worden. Het is een ontdekking dat je zoveel mogelijkheden hebt door alleen recht te breien.

Recensie
Vroeger, een jaar of dertig geleden, heb ik leren haken. In 2009 heb ik na heel veel jaren mijn haaknaald weer opgepakt en sindsdien niet meer losgelaten. Met breien is het vroeger met mij nooit iets geworden. Ik vond het maar ingewikkeld, die lange breipennen met al die steken die er maar zo af kunnen schuiven. Met alle gevolgen van dien …

IMG_4355

Maar ergens begon het de afgelopen jaren wel te kriebelen, eigenlijk wil ik gewoon kunnen breien … En volgens mij heeft iemand dat bij mevrouw Trotse Moeders ingefluisterd, want onlangs werd ik verrast met het boek Brei ze! Breien voor groot en klein.

IMG_4353
Brei ze! heeft een beetje een jaren ’70-uitstraling, het voelt voor mij een beetje retro. Op de voorkant een lief meisje met haar pop, beide in een eenvoudige gebreide trui. Het leek me echt een boek dat bij de basis begint en waarmee je die basis ook onder de knie kunt krijgen.

Brei ze! begint met een kort verhaaltje, waaruit blijkt dat de auteur haar kleindochter wilde leren breien. Het is niet moeilijk is de boodschap en het blijkt heel aanstekelijk te zijn, want iedereen wilde opeens leren breien. Nou, als een meisje van een jaar of 10 het kan leren en het leuk vindt, moet ik het zeker kunnen. Dus ik heb breipennen uit een stoffig hoekje gevist, een bolletje garen gepakt en wilde beginnen.

IMG_4354
Maar toen werd ik flink teleurgesteld. Breien begint namelijk met het opzetten van steken, enige basiskennis heb ik nog wel. Zonder steken kan je immers niet breien. Maar bij het hoofdstukje ‘steken opzetten’ in Brei ze! staat dat steken opzetten lastig is en dat je dat beter door iemand met brei-ervaring kunt laten doen … En op de volgende pagina staan een paar foto’s, die ik niet helder genoeg vind om uit op te maken hoe je steken opzet. Jammer!

image
Ik was enigszins gefrustreerd, maar vastbesloten om toch te leren breien. Is het niet met Brei ze!, dan wel op een andere manier. Even zoeken op internet en binnen een paar minuten had ik heldere filmpjes gevonden waarin het opzetten van steken duidelijk wordt voorgedaan. Niets, steken opzetten moet je door een ander laten doen.

IMG_4326
Ik heb het boek niet meer gevolgd, maar heb me gestort op de filmpjes. Ik durf wel te zeggen dat ik nu kan breien. Ik kan de rechte steek, ik kan de averechte steek, daarmee kan ik ook de tricotsteek en ik kan afkanten. Natuurlijk ziet de eerste poging, die je hierbij op de foto’s ziet, er nog niet strak uit, maar hee … het is mijn eerste breiwerkje! En ondanks alle foutjes, ben ik daar trots op.

IMG_4352

Dus, heb ik van dit boek leren breien? Nee. Maar Brei ze! heeft me wel geïnspireerd om nu eens echt die breipennen op te zoeken en het te gaan leren. Ik ben niet volmondig enthousiast over het boek, het voldeed niet zo aan de verwachtingen die ik had. Met het niet duidelijk uitleggen van de belangrijke eerste stap, kan je namelijk niet alleen aan de hand van het boek leren breien. Je hebt de hulp van een ander nodig, al dan niet in de vorm van een filmpje op internet. Wel is het een goed naslagwerk, met globale uitleg en een toelichting van steken.

De truien in het boek zal ik ook niet snel maken voor mezelf of een van mijn gezinsleden. Ik denk niet dat mijn man of dochters zich daar in zal willen hullen. Ik schreef het al, het boek geeft mij een jaren ’70-gevoel, mede door de truien.

IMG_4356
Er staan ook beschrijvingen van poppen in Brei ze!, het zou best kunnen dat wanneer ik wat verder gevorderd ben, ik eens een keer een pop (met kleren) ga breien. De variëteit in het boek maakt wel dat het dus wat langer meegaat dan alleen de eerste stappen. Ten slotte vind ik het enthousiasme voor (leren) breien, waarmee het boek begint, erg aanstekelijk. En de beschrijving waar wol precies vandaan komt is boeiend om een keer te lezen.

Brei ze! Breien voor groot en klein – Marja de Haan
Creatief, hardcover, 108 pagina’s, Uitgeverij Christofoor
Bestel dit boek hier >>>>

 

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Halloween; DIY versus kopen

Halloween is een oude feestdag die niet in elk land gevierd wordt. Deze feestdag is …

Share
Share