Johanna in de trein

Ik teken een lange trein, een trein met veel wagons.
Is dat al een verhaal?
Kijk maar mee, dan vertel ik je meer…

Een biggetje gaat op reis, maar het potlood van de tekenaar bepaalt waar de reis naartoe gaat…

Een illustratrice begint met een verhaal over een varkentje in de trein. Maar het varkentje laat zich niet zomaar tekenen, ze is eigenwijs en begint een discussie met de illustratrice over waar de trein heen moet gaan, hoe ze er zelf uit wil zien, en vooral: wie er met haar meereist.

Een bijzonder prentenboek dat kinderen een kijkje gunt achter de schermen van een prentenboekverhaal. Zijdelings laat het ook zien dat je, met de keuzes die je maakt, invloed hebt op hoe dingen in je leven lopen.

Maar het is vooral een heel bijzonder en fraai geïllustreerd verhaal, dat kind en voorlezer zal ontroeren.

Recensie
De eerste pagina laat al zien dat er getekend gaat worden; 2 handen in beeld aan een bureau met allemaal schrijfgerei om zich heen. Deze handen vormen dan ook een rode draad door het boek.

Johanna in de trein gaat over het biggetje Johanna die met de trein gaat reizen. Dit wordt op een grappige en leuke manier geïllustreerd en opgeschreven.

Het hele boek door lijkt het dat het boek een eigen leven lijdt wat het zeer levendig maakt. Het biggetje wil ook dat het verhaal op een bepaalde manier gaat verlopen en bemoeit zich dan ook met het tekenwerk.

Ik wil ook kleren aan. Misschien… hmm…
… precies een trui.
Nee! Geen trui met bloemetjes! Teken maar een met streepjes.
Nog meer streepjes.
Stop! Zo is het goed. Dat ziet er mooi uit.

Erg leuk gedaan, een erg leuke en goede stimulans voor het creatieve denken van kinderen. Je kan Johanna in de trein aan verschillende leeftijdscategorieën voorlezen, voor ieder wat wils.

Er is overigens niet veel tekst geschreven bij de illustraties wat ook weer ruimte geeft aan de creativiteit van de voorlezer, wat het voorlezen extra leuk en spannend maakt.

Johanna in de trein is een mooi, spannend, leuk boek om voor te lezen en om uit voorgelezen te worden.

Johanna in de trein – Kathrin Schärer
Prentenboek, hardcover, 30 pagina’s, Gottmer
Bestel dit boek hier>>

Lees ook:
Toy Story 3
Prinses Dommelijntje
Waar is kiko?

About Nienke

nschuil@hotmail.com'
Ik ben moeder van een dochter van bijna 5 jaar, die zich al heel wat voelt, en een zoon van nu ruim 2 die denk dat de wereld draait om het eten van snoepjes en koekjes. Ik werk part-time, 3 dagen in de week, op maandag en woensdag ben ik thuis bij de kinderen. Ik hou van schrijven, lezen, kletsen, koken, zoeken naar een nieuwe uitdaging, buiten zijn en leuke dingen ondernemen met de kinderen.

Check Also

Abel en Ad [bespreking]

Mogen een eekhoorn en een rat wel vrienden zijn? Goede vraag… mogen een eekhoorn en …