Charisma – zou jij proefkonijn durven zijn?

Screenshot 2015-08-30 at 11.02.22Aislyn is verlegen. Zo erg dat ze wegvlucht van feestjes en opziet tegen haar bijbaantje als badjuf. Dan krijgt ze de kans om alles te veranderen. Een dokter biedt haar een dosis Charisma aan, een gentherapie die haar het stralende middelpunt zal maken. De therapie is niet getest, maar Aislyn kan het aanbod niet weerstaan.

Zodra het medicijn in haar bloed zit, begint het te werken. Vanaf dan is ze levendig en populair. Gek genoeg merkt ze dat anderen hetzelfde gedrag vertonen. Eerst lijkt alles beter dan het was, maar als mensen ziek worden en zelfs sterven, slaat de angst toe. De media doen uitvoerig verslag van de besmettelijke, dodelijke ziekte. Aislyn moet een manier vinden om het gen te stoppen, voor het te laat is, maar de dokter is spoorloos…

Recensie
Aislyn is een meisje van bijna 17 jaar, wat zo verlegen is, dat ze nauwelijks naar feestjes durft, haar mond niet open durft te doen wanneer ze op school iets uit moet leggen en zelfs ziek kan worden van te veel ‘sociale exposure’. Ze woont samen met haar moeder en haar broertje Sammy, die taaislijmziekte heeft. Omdat Sammy mee heeft gedaan aan het testen van een medicijn tegen zijn ziekte, gebaseerd op gen-technologie, hebben ze veel contact met het bedrijf wat onderzoek naar dit soort behandelingen doet: Nova Genetics.

charisma-proefkonijn-copyright-trotse-moeders-1

Tijdens een van de ‘familiedagen’ van dit bedrijf, wordt Aislyn aangesproken door een van de artsen waar ze erg tegen op kijkt. Zij haalt Aislyn over om zich te laten injecteren met een experimele gentherapie, cz88, oftewel Charisma, waardoor ze van haar extreme verlegenheid af kan komen. Aislyn stemt in.

In eerste instantie lijkt de therapie te werken. Aislyn is duidelijk minder verlegen en komt al snel in het middelpunt van de aandacht te staan. Ze merkt dat dit bij meer jongeren het geval is, allemaal jongeren die ook op de familiedag waren, maar ook deze hebben ‘zwijgplicht’. Dan krijgt Aislyn last van bijwerkingen, ze valt flauw en wordt in het ziekenhuis onderzocht. Ook de andere ‘besmette’ jongeren hebben deze bijwerkingen en wanneer er een zelfs in coma raakt, komt de waarheid over cz88 aan het licht.

charisma-proefkonijn-copyright-trotse-moeders-2

Behalve de jongeren die zich hebben laten injecteren, zijn er door bloedcontact ook andere mensen besmet geraakt. Een aantal mensen overlijdt, een aantal raakt in coma. Aislyn en Shane, zijn als enigen nog op de been, maar worden door pers en demonstranten op de voet gevolgd. Ze proberen achter de geheimen van de arts die het medicijn heeft toegediend te komen, hoewel er een video opduikt waar deze arts zelfmoord op pleegt.

Charisma is een echt ‘Young Adult’ boek en zal deze doelgroep enorm aanspreken. Voor mij, als volwassene, was het iets te ‘langzaam’ en de ‘duidelijk’ (ik heb al veel over gentherapie gelezen), maar het thema intrigeerde me wel en is goed uitgewerkt. Doordat het wat langzaam opgebouwd is, is het voor jongeren die niets van gentherapie weten ook prima te behappen.

charisma-proefkonijn-copyright-trotse-moeders-3

Wat is mooi gedaan vind in dit boek, is dat er ruimte is voor voor- en tegenstanders van genetische manipulatie. Beide kanten komen aan het woord en dat geeft de lezer de kans om een eigen mening te vormen. Voor- en nadelen worden ook erg duidelijk in dit boek.

Het boek wordt verteld in de ‘ik-vorm’, door Aislyn. Tussendoor staat er informatie, bijvoorbeeld uit ‘de krant’ of uit een e-mailcorrespondentie, zodat de effecten van de besmetting en de meningen daarover in de rest van de wereld ook een rol spelen.

Charisma is een aanrader voor Young Adults omdat het niet alleen een spannend verhaal is, maar ook informatie geeft over gen-therapie en de voor- en nadelen op een keurige manier belicht waardoor jongeren zich een goed beeld en een eigen mening kunnen vormen.

Charisma – Jeanne Ryan
Bekijk op bol.comZou jij proefkonijn durven zijn?
Paperback, 272 pagina’s, uitgeverij Van Goor
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Antistollingsmedicijn kan miskraam niet voorkomen

Het gebruik van een antistollingsmiddel (LMWH, een vorm van heparine) door zwangere vrouwen met een …

Share
Share