Aan alle gescheiden ouders

aan alle gescheiden ouders boekElk jaar krijgen 70.000 thuiswonende kinderen te horen dat hun ouders gaan scheiden. Soms gaat het goed, vaak ook niet. Dat kan anders. En van wie kun je dat nou beter leren dan van kinderen zelf? Marsha Pinedo, kindertherapeute en oprichtster van Villa Pinedo, vertelt, laat kinderen en deskundigen aan het woord en geeft waardevolle tips en adviezen. Verhalen die je raken, adviezen en oefeningen waar je meteen iets mee kunt. Zodat jouw kind later kan zeggen: `Mijn ouders? Die zijn echt goed gescheiden.

Recensie:
Wat de reden van een scheiding ook is, het blijft een pijnlijke situatie. Vooral voor de kinderen verandert er ontzettend veel. Hun veilige haven is er niet meer en ze moeten leren omgaan met het continu missen van één ouder. Geen gemakkelijke opgave…
Als een scheiding tussen de ex-partners rimpelloos verloopt, hebben kinderen het al zwaar genoeg. Zorg er dus als ouder voor dat er niet nog meer problemen op de schouders van je kind komen te liggen. Zet je eigen gevoel even aan de kant en handel in het belang van je kind(eren). Dat is kort gezegd de boodschap van dit boek.

Aan alle gescheiden ouders is een boek waar kinderen voornamelijk het woord hebben. Jongens en meisjes van wie de ouders gescheiden zijn, geven open en eerlijk aan wat er goed is gegaan bij de echtscheiding van hun ouders, maar ook wat ze graag anders hadden willen zien. Deze ervaringsverhalen en tips van kinderen komen van Villa Pinedo, een website waar jongeren uit één-ouder-gezinnen hun verhaal kwijt kunnen.
Alle ervaringen zijn ingedeeld in diverse hoofdstukken, zodat je alles overzichtelijk bij elkaar vindt. Kindertherapeute Marsha Pinedo (tevens oprichtster van Villa Pinedo) geeft verdere tekst en uitleg in ieder hoofdstuk. Dit doet ze samen met journaliste Petra Vollinga, die eerder Het grote co-ouder (doe)boek schreef.

aan alle gescheiden ouders fotoHet boek behandelt alle belangrijke aspecten van een scheiding, van het gesprek tot de rechtbank waar kinderen hun zegje kunnen doen toe. Een opzet van een ouderschapsplan – wat wettelijk verplicht is om op te stellen wanneer je wilt scheiden en er kinderen zijn – staat ook achterin het boek.
Het boek is duidelijk beschreven. De stukjes tekst van kinderen zijn eerlijk en oprecht. Niet verpakt in vage taal, waardoor de boodschap wellicht confronterend kan zijn. Maar daarmee wordt het doel wel bereikt: de ogen openen van de vaders en moeders. Het is echt schrijnend om te lezen hoeveel extra ellende sommige kinderen te verduren krijgen.

Aan alle gescheiden ouders is een boek dat voor ouders een echte eye-opener is. Voor de lastige discussiepunten tussen ex-partners staan er praktische tips om ook dit goed te laten verlopen. Denk hierbij aan het maken van lijstjes en het gebruik maken van vertrouwenspersonen. Maar ook is dit boek een mooie gelegenheid om je zoon of dochter te attenderen op de website van Villa Pinedo. Een plek waar kinderen – zonder uitleg – kunnen vertellen wat ze voelen. Een plek waar iedereen direct begrijpt hoe ze zich voelen, omdat ze in het zelfde schuitje zitten.
Dit boek is een aanrader voor alle gescheiden ouders – ook als je de juridische aspecten al achter de rug hebt. Want jullie blijven gescheiden en dus blijft het onderwerp altijd actueel voor je kind. Bovendien krijgen velen van jullie te maken met nieuwe partners en ook daarover zijn er veel tips te vinden in dit boek!

Aan alle gescheiden ouders – Marsha Pinedo & Petra Vollinga
Psychologie, 176 pagina’s, A.W. Bruna Lev.
Bestel dit boek bij Bol.com >>>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Lieve ouders, stop ermee! [persoonlijke blog]

Vol verbazing hoor ik soms horrorverhalen van gescheiden ouders, die elkaar de tent uit vechten, …

Share
Share