tomatenbrood

Een andere broodmaaltijd voor baby en kind

 

Net als in heel Spanje eten de Catalanen als lunch vaak een uitgebreide warme maaltijd zoals wij die ’s avonds gewend zijn. Maar de Catalanen eten ’s avonds vaak een lichtere maaltijd waarbij een originele broodmaaltijd nog altijd favoriet is. Maar deze Spaanse broodmaaltijd is toch een andere broodmaaltijd dan die wij gewend zijn. Als basis gebruiken zij brood besmeerd met tomaten. Dit tomatenbrood (pan con tomateof in het Catalaans) zie je ook vaak op de menukaart als tapas of wordt als bijgerecht bij eenvoudig bereidde vis geserveerd. Een ander belangrijk verschil is dat het eten van een broodmaaltijd in Spanje gaat om het beleg. Zij eten beleg en nemen af en toe een hap van het tomatenbrood. Het maken van het tomatenbrood en het beleggen hiervan is wat aan tafel gebeurd. Iedereen maakt en belegt zijn eigen brood, waardoor dit gerecht uitermate geschikt is als babyvoeding, voor kinderen van alle leeftijden en voor de ouders. Zeker omdat de kinderen op deze manier ook nog extra voedingstoffen binnen krijgt door de laag tomaat op elk broodje.

Wat heb je nodig voor de Spaanse broodmaaltijd? Het recept:

  • wit ongesneden brood, het liefst een stevig boerenbrood of stokbrood
  • rijpe tomaten
  • knoflook
  • olijfolie, het liefst een goede smaakvolle olie
  • zout

beleg naar keuze, zoals Serranoham en chorizo en verschillende kazen, zoals Manchego en oude kaas

Snij het brood in dikke plakken en rooster deze in een broodrooster totdat ze lekker knapperig en goudbruin zijn. Besmeer het brood desgewenst met knoflook. Snij de tomaat in tweeën en besmeer het brood aan één kant met de rauwe tomaat en druppel er desgewenst wat olie en grof zeezout over. Eet de kazen, vleeswaren veelvuldig begeleid met het tomatenbrood.

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Leuk voor kinderen – kook-workshop met Tv-kok Hugo Kennis: ‘Tijd voor paprika’ [verslag]

Dat is nog eens een leuke uitnodiging, dacht ik toen ik de mail zag: Koken …