Pas op: flauwval-challenge is levensgevaarlijk

Op sociale media (met name Tiktok en YouTube) circulereert een nieuwe Challenge: de zogenaamde “flauwval-challenge”. Het woord zegt het al, het gaat er om, om een zuurstoftekort naar de hersenen te genereren en daardoor flauw te vallen. En dat is levensgevaarlijk.

Flauwvallen

Wanneer je hersenen te weinig zuurstof krijgen, val je flauw. Je kunt namelijk niet lang zonder zuurstof! Al bij een korte onderbreking van de zuurstoftoevoer naar de vitale organen (hart, longen en hersenen) kan er onomkeerbare schade veroorzaakt worden. Denk hierbij aan hersenletsel. Een te lang tekort aan zuurstof (en dat is al snel!) kan de dood tot gevolg hebben.

Overlijden

Inmiddels is er in België al een jongen overleden door de flauwval-challenge na eerst in coma te zijn beland. En ook andere verontrustende berichten, bereiken ons via diverse nieuwsbronnen. Maar waar wij, als Trotse Moeders / Trotse Vaders, vooral zullen schrikken van deze berichten, zullen onze kinderen misschien anders reageren….

Groepsdruk

Wanneer je op school zit, is de groepsdruk voor veel kinderen een reden om dingen te doen die ze normaal gesproken niet doen. Ook de ontwikkeling van de hersenen in de puberteit, die het lastiger maakt om de gevolgen van je acties te voorzien, maakt dat kinderen dingen doen waar wij als ouders van denken “dat doet mijn kind niet”.

Communiceren

Blijf dus communiceren met je kind. Leg uit wat er gebeurt wanneer er een tekort aan zuurstof is (dan kunnen je hersenen er mee stoppen, beschadigd raken of erger) en -hoe naar ook- vertel hen ook over de gevallen waarbij het mis gegaan is. En blijf dit herhalen. Wordt niet boos wanneer je kind vertelt dat er binnen een vriendengroep mee ge-experimenteerd wordt maar zie het als een blijk van vertrouwen waardoor je tijdig kunt ingrijpen.

Challenges

De Flauwval-challenge wordt ook wel choking-challenge genoemd. Ook black-out challenge is een naam die hiervoor circuleert. Eerder (2017) is deze challenge ook populair geweest en ook toen is er iemand aan overleden. Een reden te meer om het ook nu serieus te nemen.

Net zoals eerdere challenges, zal dit iets zijn wat nog enige tijd zal blijven circuleren. Blijf er dus over in contact!

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Sociale media – dat zware gevoel van niet goed genoeg zijn [persoonlijke blog]

Eind 2020 besloot ik het jaar 2021 zonder sociale media door te brengen. Dat was …

Share
Share