Je kind gaat klimmen: tips

Opeens zit je kleintje halverwege de trap of probeert je kindje uit de box of zijn of haar ledikantje te klimmen. De klimfase begint met optrekken, tussen de 8 en 10 maanden. Al snel gaat je kind zijn of haar beentje optrekken om over de rand te klimmen of op tafel te komen. Met deze tips ondersteun je jouw kind.

Huis voorbereiden

Klimmen en klauteren is erg goed voor de ontwikkeling van het evenwicht en coördinatie, wat jouw kind nodig heeft om straks goed te leren lopen. Je wilt je kind dus ondersteunen bij het leren klimmen, maar het moet ook veilig blijven. Al snel blijkt een traphekje geen overbodige luxe! Ook een aansprakelijkheidsverzekering is een goed idee, voor als je op visite bent en je kleine opeens bij een mooie vaas of laptop kan. Zet zelf waardevolle of breekbare spullen ergens waar je kind er niet bij kan en verplaats krukjes en lichte bijzettafels die makkelijk omvallen. Door je interieur aan te passen verklein je de kans dat je kleintje zich bezeert tijdens het oefenen van zijn of haar nieuwe vaardigheid.

Niet te veel waarschuwen

Roep niet steeds ‘afblijven’, ‘voorzichtig’ of ‘pas op!’. Je kindje leert letterlijk met vallen en opstaan en zal zich een keer bezeren, maar dat is alleen maar leerzaam in deze fase. Door te veel te waarschuwen en overal met je neus bovenop te staan, kan jouw kind bang worden om dingen uit te proberen. Dit staat de ontwikkeling in de weg. Probeer je kind de ruimte te geven, ook als je het zelf eng vindt. Gaat je kleine de trap op? Blijf dan achter je kleine staan zodat je kunt ingrijpen als je kindje uitglijdt of een misstap maakt. Til je kind niet altijd automatisch op bij elk obstakel, maar kijk hoe hij of zij de uitdaging aanpakt. Mag er niet naar boven geklommen worden? Zorg er dan voor dat het traphekje stevig dichtzit en check of je een veilig traphekje in huis hebt.

Uitdagen

Als je kind het optrekken onder de knie heeft en leert om te klimmen, wil je kleine daar de hele tijd mee bezig zijn. Het is misschien niet zo handig als je kind zich aan laatjes of de klep van de vaatwasser optrekt, dus zet zelf eens leuke voorwerpen neer om mee te oefenen. Zet bijvoorbeeld de wasmand neer waar je kleine in kan klimmen, ga eens naar de speeltuin voor het klimrek of leg een hoge stapel van kussens neer om overheen te klimmen. Je kind vermaakt zich gemakkelijk lange tijd met het onder de knie krijgen van deze handeling en werkt ook nog eens aan zijn of haar evenwicht en coördinatie. Let er wel op dat je de box en het ledikant direct op de laagste stand zet.

Share

About Advertorial

info@trotsemoeders.nl'
Een advertorial is interessante content die gesponsord wordt door een of meerdere van onze partners. Heb je interesse in een advertorial, neem dan contact op met info@trotsemoeders.nl

Check Also

Gezond koken voor kinderen met deze tips

Vind je het moeilijk om gezond te koken voor je kids? Je bent niet de …

Share
Share