Wil je graag zwanger worden, maar ben je verslaafd?

Wanneer je een kinderwens hebt, wil je natuurlijk het beste voor het kindje wat je hoopt te krijgen. En goede zorg begint al voor de geboorte. Zorgen dat je zelf lekker in je vel zit, oppassen met wat je eet en drinkt, foliumzuur slikken, het kan allemaal bijdragen aan een gezonde baby. Maar wat nou wanneer je een verslaving hebt? Voor een verslaving aan chocolade of koffie hoef je niet direct opname afkickkliniek te denken, maar voor een verslaving aan bijvoorbeeld alcohol of drugs zou dat wel een verstandige stap kunnen zijn.

Minderen

Veel mensen beginnen eerst met ‘minderen’  wanneer ze merken dat ze meer van iets gebruiken dan goed voor hen is. Minder koffie, minder chips, minder suiker, zout, alcohol, schermtijd, sigaretten, shoppen….. En voor sommige mensen werkt dat heel goed en is dat een start van een leven wat meer past bij wat ze willen. Maar wanneer je echt verslaafd bent, is minderen niet zo eenvoudig. En stoppen al helemaal niet.

Stoppen

Stoppen met dingen die schadelijk voor je zijn. Een slechte relatie. En schadelijke gewoonte. Een ongezonde levensstijl. Het kan heel er moeilijk zijn om te stoppen met dingen die slecht voor je zijn. Je hebt ooit een reden gehad om ermee te beginnen en wanneer die reden er nog is, is het lastig om te stoppen. Of je wil wel stoppen, maar je hebt niet anders om er voor in de plaats te zetten. En dan heb je natuurlijk ook de lichamelijke afhankelijkheid aan hetgeen je doet of gebruikt.

Afhankelijk

Ook aan sporten kun je verslaafd raken. Bij sporten komen stoffen vrij waardoor je je lekker gaat voelen. Om dat gevoel opnieuw te kijken, gaan sommige mensen meer sporten, meer hardlopen of vaker naar de sportschool. Het kan een verslaving worden. Ook onschuldige dingen zoals een app waarbij je een “streak” wilt volhouden, kan een verslavend effect hebben. En niet alles is slecht voor je, maar sommige stoffen zijn bewezen slecht voor je, en ook voor je (ongeboren) kind.

Afkicken

De meeste aanstaande moeders zullen vooral willen stoppen met het drinken van alcohol en met roken (tabak en/of softdrugs). Maar ook andere verslavingen komen voor. Een goede eerste stap is om het bespreekbaar te maken bij je huisarts. Je huisarts kan samen met je kijken naar een stappenplan, naar welke begeleiding je nodig hebt en eventueel naar een afkickkliniek.

Sterk

Helaas voelen mensen zich soms “zwak” wanneer ze een verslaving hebben. Geen grip lijken te hebben op wat je doet, is pijnlijk om mee te maken. Hulp vragen is echter geen teken van zwakte. Het is enorm sterk wanneer je kiest voor je eigen gezondheid en daarmee ook voor de gezondheid van je baby. Wanneer je de stap naar hulp zet, mag je absoluut trots op jezelf zijn.

About Advertorial

info@trotsemoeders.nl'
Een advertorial is interessante content die gesponsord wordt door een of meerdere van onze partners. Heb je interesse in een advertorial, neem dan contact op met info@trotsemoeders.nl

Check Also

Baby-nieuws: zeekoe geboren in Burgers’ Zoo [foto’s]

Aah, een baby! Altijd nieuws om blij van te worden: een geboorte. In dit geval …