Slechter gebit na zwangerschap: hoe zit dat?

Misschien heb je wel gehoord dat zwangerschappen de kwaliteit van de tanden kunnen beïnvloeden. Sterker nog, er wordt ook wel gezegd dat elke zwangerschap een tand kan kosten. Toen er nog geen moderne mondverzorging bestond, was dit ook het geval. In onze huidige moderne tijd is dit gelukkig niet meer het geval. Maar dat neemt niet weg dat er zeker gevolgen kunnen zijn. Vrouwen kunnen met allerlei ongemakken te maken krijgen. Soms laten tanden inderdaad zelfs los of vallen ze uit. Maar hoe zit dat eigenlijk? En, belangrijker nog, hoe los je dit op?

De invloed van hormonen op het gebit

De één is gevoeliger voor gebitsproblemen dan de ander. Feit is dat zwangerschappen een risico kunnen vormen voor de kwaliteit van het gebit. Dit heeft alles te maken met hormonen. Tijdens de zwangerschap maak je het hormoon progesteron aan. Dit hormoon is noodzakelijk om te voorkomen dat de baarmoeder zich gaat samentrekken en daarmee de zwangerschap vroegtijdig afbreekt.

Het hormoon heeft echter ook een ongewenst effect op het gebit. Zo ben je door dit hormoon gevoeliger voor tandplak en krijg je sneller last van een tandvleesontsteking. Ook zien we dat er veel sneller schade aan de tanden ontstaat.

Is er door jouw zwangerschappen veel aanslag op de tanden ontstaan en is dit niet meer te verwijderen? Dan kunnen facings Eindhoven de oplossing bieden. Dit is een cosmetische tandheelkundige ingreep waarbij de tanden een flinterdun laagje krijgen, zodat ze weer een frisse en witte uitstraling krijgen. Zo vergroot je jouw zelfvertrouwen en krijg je weer je eigen lach terug na de zwangerschappen.

Loszittende tanden of kiezen

Dan is er ook nog een groep vrouwen die loszittende tanden of kiezen krijgt na de bevalling. In dat geval kost dus echt elke zwangerschap een tand. Meestal komt dit doordat een tandvleesontsteking niet tijdig is aangepakt. Hierdoor kunnen meerdere tanden of kiezen losser komen te staan en zullen deze uiteindelijk ook uitvallen. Het is overigens ook een heel normaal proces als je ouder wordt. Soms hoeft het dus niet in verband te staan met de zwangerschap(pen) of met een tandvleesontsteking.

Het is wel goed om hierop berekend te zijn. Let daarom zeker gedurende de zwangerschap of in de periode daarna op de symptomen van een tandvleesontsteking. Denk hierbij aan bloedend tandvlees tijdens het poetsen, bloed wanneer je aan het eten bent, overgevoeligheid, gezwollen tandvlees en een nare smaak in de mond. In een later stadium kunnen tanden en kiezen dus losser gaan zitten. Je merkt dat ze gaan wiebelen. Meestal ben je dan al het laatste stadium voorbij.

Behoor jij tot deze groep en ben je inmiddels een tand of kies verloren? Dan kan dit veel invloed hebben op je zelfvertrouwen. Zeker als duidelijk zichtbaar is dat je deze mist tijdens het praten of lachen. In dat geval kun je met de tandarts bespreken of een implantaat mogelijk is. Als je nog jong bent en de kaakbot stevig is, is dit meestal mogelijk. Een implantaat valt nauwelijks op en geeft jou je lach terug.

Share

About Advertorial

info@trotsemoeders.nl'
Een advertorial is interessante content die gesponsord wordt door een of meerdere van onze partners. Heb je interesse in een advertorial, neem dan contact op met info@trotsemoeders.nl

Check Also

Waar wil jij sterker in worden?

Wanneer je zwanger bent, of Trotse Moeder van een of meerdere kinderen, ziet je leven …

Share
Share