Luna en de kikker

KLING! KLENG!
Er is een dief in huis, denkt Luna.
Stil loopt ze de trap af.
Bij de koelkast staat een man.
Dapper roept Luna:
“Likker, spikker, rikker,
maak van deze dief een kikker!”
Zie je wel dat ze alleen kan heksen!
Dat wil ze aan papa en mama vertellen.
Maar boven ziet Luna alleen mama…

Recensie
Luna en de kikker is een leesboek geschreven op het AVI-niveau M4. Dit niveau staat gelijk aan het leesniveau op school halverwege groep 4. Paginagrote prenten waarbij de tekst in duidelijke letters op een gekleurde achtergrond is gedrukt. Doordat steeds een grote prent wordt getoond, lijkt de hoeveelheid tekst minder en komt het boek levendig over. Dit zal kinderen eerder stimuleren om het boek te gaan lezen. Het oog wil namelijk ook wat…

Het verhaal is leuk bedacht en past bij de doelgroep. Luna wordt in de nacht wakker en denkt dat er een dief beneden is. Al snel kom je er achter dat Luna geen gewoon meisje is, maar een heks. Ze betrapt de dief op heterdaad en tovert hem om in een kikker, die ze vervolgens door het raam naar buiten gooit. Trots loopt ze naar boven om het papa en mama te vertellen. Echter blijkt alleen mama in bed te liggen…

Luna en de kikker begint meteen met voldoende spanning, zodat de aandacht getrokken wordt. Vanaf het moment dat Luna haar ouders wil gaan vertellen over haar toverkunsten, verandert het verhaal in een beetje komische, maar toch nog altijd spannende situatie. Mama en Luna gaan op jacht naar de kikker. Wanneer ze buiten aan het zoeken zijn, komt Luna er al snel achter dat er veel natuurlijke vijanden zijn van een kikker. De grote vraag is of ze papa kunnen vinden…

Iedereen weet wel dat lezen gestimuleerd moet worden bij kinderen. Lezen is namelijk goed voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van de woordenschat. Maar kinderen zullen alleen gemotiveerd zijn om te lezen, als er boeken zijn die hen aanspreken. Dit geldt zeker voor kinderen die dyslexie hebben. Daarom is het goed te weten dat dit leesboek is voorzien van het speciale lettertype Lexy2000. Dit lettertype wordt ook gebruikt in de serie  “Hoera, ik kan lezen!” en is speciaal bedoeld voor mensen die moeite hebben met lezen.

Luna en de kikker – Monique Berndes
Leren Lezen, hardcover, 45 pagina’s, De Vier windstreken
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Zelf leren lezen met Stink AVI’s

Echt leren lezen is vooral oefenen. Eerst met letters en klanken, daarna met woordjes. Voordat …

Share
Share