Het huis met de schuine vloeren, pratende ratten en raadsels op de muren

huis-schuine-vloeren-recensie-copyright-trotse-moeders-3De broers Josh en Aaron Peshik ontdekken al snel dat hun nieuwe huis met schuine vloeren bol staat van de geheimen. Wanneer ze het dagboek vinden van F.T. Tilton, de briljante maar krankzinnig geworden uitvinder die het huis heeft gebouwd, leren ze een donker geheim kennen dat vreselijke rampspoed kan betekenen voor hun hele familie. Kunnen de broers de raadsels van het huis oplossen en een ramp voorkomen voordat het te laat is?

Recensie
Dit door Esther Ottens uit het Engels vertaalde boek (The Tilting House) origineel geschreven door Tom Llewellyn is verre van doorsnee… Dat zou je natuurlijk al kunnen verwachten als je de titel van het boek ziet!

De kinderen wilden graag dat ik het voor ging lezen, want het mysterieuze sprak ze aan. We wisten van tevoren niet hoe spannend het ging worden of waar het verhaal heel zou gaan.

huis-schuine-muren-recensie-copyright-trotse-moeders-1

Josh en zijn familie verhuizen van een klein appartement naar dit bijzondere huis met schuine vloeren en raadsels op de muren. De reden was dat dit het enige betaalbare vrijstaande huis was met een grote tuin. Iets anders konden ze niet betalen. De schuine vloeren moesten ze op de koop toe nemen. Een mysterieus huis was het wel…..

huis-schuine-vloeren-recensie-copyright-trotse-moeders-9

Ik vond het heel apart, maar toch vonden de kinderen het elke avond weer jammer als het voorlezen voorbij was. Het verbaast me toch, dat er geen nare dromen uit zijn ontstaan….

huis-schuine-vloeren-recensie-copyright-trotse-moeders-6Er kwamen namelijk vrij lugubere dingen in voor en het taalgebruik was af en toe ook niet misselijk. John Daga , de vader van de rattenfamilie, sprak bijvoorbeeld duidelijke taal…. Als ik zijn grove taal wat aandikte met mijn stem en daarna mijn kinderen aankeek, zaten ze me met grote ogen en hun mond op standje “Ohhhhh” aan te kijken …

Ook was er een gedeelte in het boek waar Aaron, het broertje van hoofdrolspeler Josh, bang was om dood te gaan, omdat hij op een lijst stond. En ze moesten ’s nachts rennen voor hun leven om samen met hun vader uit het donkere bos te ontvluchten, waar ze bijna opgeslokt werden door het snelgroeiende mos.
Nee, het is geen boek voor watjes!

Voor kinderen die lezen saai vinden is dit misschien een leuke uitdaging. Het is compleet anders dan andere boeken (die ik ken tenminste). Ik zou het boek aanbevelen aan kinderen die in een van de laatste klassen van de basisschool zitten, misschien begin middelbare ook nog wel…

Waarschijnlijk zou het boek wat makkelijker voorlezen als de personages in het boek niet van die typisch Engelse namen hadden; misschien hadden ze die een beetje mee kunnen vertalen. Sommige zinnen zouden ook niet op die manier geschreven zijn als het een van origine Nederlands boek geweest was denk ik.

huis-schuine-vloeren-recensie-copyright-trotse-moeders-5

De voorkant van het boek sprak ons aan. We werden er nieuwsgierig van en het zag er spannend uit! In het boek stond slechts 1 illustratie, welke boven elk hoofdstuk werd herhaald, dat vond ik een beetje jammer. Ik houd altijd wel van een plaatje….het hoeft echt geen prentenboek te zijn voor de grotere kinderen, maar hier en daar een afbeelding kan ik altijd wel waarderen….

huis-schuine-vloeren-recensie-copyright-trotse-moeders-7 huis-schuine-vloeren-recensie-copyright-trotse-moeders-8

Toch vroegen mijn kinderen er niet om; ze zullen er waarschijnlijk wel een beeld bij hebben gevormd in hun fantasie. En misschien is juist dat wat de schrijver heeft willen bereiken, dat kan natuurlijk ook…

huis-schuine-vloeren-recensie-copyright-trotse-moeders-1

Al met al is het een origineel boek. Als je kind al van alles gelezen heeft en een keer iets anders wil (en je kind is niet te bang aangelegd) dan zou ik dit boek eens uitproberen!

Het huis met de schuine vloeren, pratende ratten en raadsels op de muren – Tom Llewellyn
Hardcover, 160 pagina’s, uitgeverij Van Holkema en Warendorf
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Abel en Ad [bespreking]

Mogen een eekhoorn en een rat wel vrienden zijn? Goede vraag… mogen een eekhoorn en …

Share
Share