Prentenboek ‘Ergens’ van De Vier Windstreken [recensie]

Eva heeft besloten om weg te gaan naar Nergens. Als je iets kwijtraakt is het immers ook Nergens, maar… is dat echt wel nergens of misschien toch Ergens? Ergens is een ontzettend mooi, filosofisch en ja, zelfs ontroerend verhaal over een meisje, die op zoek is naar Nergens. Een prentenboek voor kinderen vanaf 5 jaar, geschreven door Judith Kunkeler, met tekeningen van Esther Leeuwrik.

collage3c

Als prentenboeken bij uitgeverij De Vier Windstreken vandaan komen ben je er eigenlijk sowieso verzekerd van dat het mooie boeken, fijne verhalen zijn en de boeken schitterende illustraties hebben. Het prentenboek ‘Ergens’ voldoet eveneens ook precies aan deze verwachting.

Stuk voor stuk zijn de illustraties ongelooflijk mooi. Ik zou ze zo als poster willen bestellen en op de kinderkamer op kunnen hangen. Fijne lijntjes, neutrale kleuren, mooie diversiteit in aanwezigheid van details. Door het laatste, zie je soms plots iets in de illustratie, dat je op het eerste oog nog niet zag. Dromerig, fantasievol….

De teksten verschillen qua hoeveelheid sterk per bladzijde. Van een klein aantal regeltjes tot een flink verhaal op pagina. Uiteindelijk is het ook best een lang verhaal waar de kinderen naar moeten luisteren. Maar, zelfs de jongste van 5 jaar bleef geboeid van het begin tot aan het eind. De oudste van 9 jaar, waarvan ik dacht dat dit boek te kinderachtig zou zijn, werd aangezet tot filosofische vragen en beleefde het verhaal heel anders dan z’n jongere zusjes. Prachtig als een verhaal dit kan bereiken!

En wat is het aandoenlijk en zelfs bijna een ‘slikmomentje’ waardig, als je leest dat én hoe het bewuste meisje zelfstandig  op zoek gaat naar Nergens. De laatste bushalte, de rode pijltjes voorbij, via een vriendelijke Opa naar een plaatsje dat dáár is en dus ergens en niet nergens. Waarom? ‘Omdat niemand een plekje in zijn hart voor me had.’ Zucht…

Voor iedereen is er een plekje. Ergens… Soms is het even zoeken… Naar nergens, als blijkt dat dit Ergens is… Schitterend!

Ergens – Judith Kunkeler
Hardcover, 32 pagina’s, uitgeverij De Vier Windstreken
Bestel dit boek hier >>>>

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Zonder vandaag morgen geen gisteren [recensie]

Gedachte-experimenten zijn al meer dan tweeduizend jaar het gereedschap van de filosofie. Ze helpen immers …