Het Vena Cava Syndroom

Je bent zwanger en denkt even lekker te gaan liggen. Je ligt nog maar net op je rug en het zweet breekt je aan alle kanten uit. Een misselijk gevoel kruipt omhoog en je hebt het gevoel elk moment flauw te kunnen vallen… Herkenbaar?

Vena Cava Syndroom
Wanneer je deze symptomen herkent heb je last van het vena cava syndroom. Dit klinkt misschien heel ernstig, maar gelukkig kan het absoluut geen kwaad. Een plotselinge bloeddrukdaling (hypotensie) is de oorzaak van deze klachten. Maar waar komt deze daling van de bloeddruk dan vandaan? Oorzaak is het gewicht wat je meedraagt tijdens een zwangerschap. Het is dan ook een kwaal die vooral in de laatste periode van de zwangerschap optreedt. Tijdens een rugligging drukt het gewicht van je baarmoeder precies op de onderste holle ader, waardoor er te weinig bloed naar de hersenen en je hart gaat. Hierdoor ontstaat een licht zuurstoftekort, wat de klachten veroorzaakt.  Zodra je op je zij gaat liggen verdwijnen de klachten snel. Wanneer je – bijvoorbeeld bij de verloskundige – plat moet liggen kun je dit probleem vermijden door je gewicht iets te verplaatsen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een kussentje onder je rechterheup te leggen, maar ook kun je dit gewoon zelf doen door gewoon het gewicht iets meer naar links te verplaatsen. Slechts een klein beetje gewichtverplaatsing zorgt ervoor dat je holle ader niet dichtgedrukt wordt door het gewicht en je dus vrij van klachten blijft. Gevaarlijk is het niet, ook niet tijdens je slaap. Het is namelijk zo dat je lichaam automatisch hier op reageert. Wanneer je tijdens je slaap op je rug draait zul je wakker worden of je rolt slapend vanzelf weer op je zij.

En mijn baby dan?
Als zwangere ben je natuurlijk nog niet gerustgesteld als je weet dat het geen kwaad kan voor jezelf. Belangrijkste wat je wilt weten is of het ongeboren kind er ook hinder van kan ondervinden. Gelukkig merkt je kindje hier niets van, omdat het om een ader gaat die bloed terug laat stromen naar je hersenen en je hart. De bloedtoevoer naar je baby gaat via de aorta en daar gebeurt met dit syndroom niets mee. Dit wetende kun je hopelijk als aanstaande moeder weer rustig verder slapen.

Vena Cava Syndroom en keizersnede
Zelf had ik tijdens mijn zwangerschap erg veel last van dit zwangerschapskwaaltje. De eerste keer dat ik er te maken mee kreeg was tijdens de zwangerschapsgym. We lagen met zijn allen lekker op de grond en zouden wat oefeningen doen. Ik lag nog maar net op mijn rug en ik begon me ontzettend beroerd te voelen. Ik had geen flauw idee wat mij overkwam, kon amper een woord uitbrengen, maar rolde instinctief op mijn zij. De begeleidster zag het en kwam meteen nar mij toe. Ze gaf aan dat dit een herkenbaar probleem was en dat legde uit wat er gebeurde. Ze stelde mij ook meteen gerust dat er niets ernstigs aan de hand was en dat het kleine wondertje in mijn buik er geen last van had.
Een rugligging was dus iets wat ik vanaf dat moment probeerde te vermijden, maar wanneer ik in bed van mijn linker- naar mijn rechterzijde wilde rollen kreeg ik het toch elke keer, even flink benauwd. Toen ik hoorde dat mijn dochter met een keizersnede ter wereld zou komen, kwamen er veel vragen bij naar boven. Het zal mij toch niet gebeuren dat ik flauw val en zo de geboorte van mijn eigen dochter zou missen?
Gelukkig kon de anesthesist mij geruststellen. De operatietafel kantelden ze iets en pas op het allerlaatste moment – als de operatie begon – legden ze deze helemaal plat. Doordat je aangesloten bent op alle medische apparatuur, is het meteen zichtbaar op de monitoren wanneer je last krijgt van deze bloeddrukdaling. Via het infuus spuiten ze dan wat efedrine in en zo wordt je bloeddruk gereguleerd en verdwijnen de klachten als sneeuw voor de zon.

Lees meer:
Samen bevallen
Wat nou als…

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

De meest gestelde vraag tijdens je zwangerschap [persoonlijke blog]

De meest gestelde vraag tijdens mijn zwangerschap is waarschijnlijk sowieso de vraag die me het …