Bal! op Paleis Soestdijk is leuk voor het hele gezin

bal-paleis-soestdijk-foto-copyright-trotse-moeders-3Paleis Soestdijk is in de 17de eeuw gebouwd als buitenverblijf voor de toenmalige burgemeester van Amsterdam. Het was toen uiteraard nog geen paleis, en heette “de Hofstede aen Zoestdijck”. Wij kennen dit markante witte gebouw vooral uit de tijd dat prinses Juliana koningin was, en er woonde en werkte.

Ieder jaar op Koninginnedag, stond de toenmalige Koningin Juliana op het bordes van haar paleis, samen met haar man, prins Bernard en haar dochters (waarvan de oudste onze vorige koningin, Beatrix is). Later kwamen ook de jonge prinsjes er bij staan wanneer de mensen langs het bordes liepen om op die manier de verjaardag van de koningin mee te vieren.

bal-paleis-soestdijk-foto-copyright-trotse-moeders-8

Ook nadat Beatrix koningin werd, zijn Juliana en Bernard blijven wonen in paleis Soestdijk. Zij overleden beide in 2004, en daarna is het paleis, wat eigendom is van de Nederlandse Staat, deels opgesteld voor publiek. Je kunt er dus naar toe.

bal-paleis-soestdijk-foto-copyright-trotse-moeders-13Ik kan me zo voorstellen dat dit misschien niet het eerste dagje-uit is wat je in je hoofd haalt wanneer je (jonge) kinderen hebt, maar vanaf zaterdag 25 juni tot en met zondag 25 september 2016 is het echt een aanrader om een bezoekje te brengen aan paleis Soestdijk. Dan is er namelijk Bal!

Behalve Juliana en haar gezin, hebben er nog meer royals op paleis Soestdijk gewoon, van Lodewijk Napoleon, Willem II en Willem III tot Emma en Wilhelmina. Curator Anne van der Zwaag heeft in opdracht van Cultureel Organisatiebureau Artifex, veertig Nederlandse gevestigde en opkomende talenten uit de wereld van kunst, design, mode, architectuur, literatuur en fotografie uitgenodigd om met een idee te komen om kunstwerken te maken die stuk voor stuk betrekking hebben op het paleis en zijn bewoners.

bal-paleis-soestdijk-foto-copyright-trotse-moeders-6

Tijdens een ontbijt op paleis Soestdijk (daar was mijn Oranjegezinde schoonmoeder van 90 jaar van onder de indruk!) werd er meer verteld over deze plannen en tijdens een rondleiding door het paleis en de tuinen, kregen de aanwezige journalisten al een idee van wat de tentoonstelling Bal! zoal te bieden heeft. En dat is veel!

bal-paleis-soestdijk-foto-copyright-trotse-moeders-1

In een heleboel ruimtes in het paleis wordt een kunstwerk geplaatst die iets met die ruimte te maken heeft. Dus geen “kunst op zich”, maar echt gekoppeld aan de omgeving en aan de vorige bewoners. Dat kan Juliana zijn, in de kamer waar zij haar bezoek ontving, maar ook Wilhelmina, in een kamer waar ze graag borduurde (bij dit laatste voorbeeld wordt een kamer-in-een-kamer gemaakt waarbij verleden en heden samenkomen op een hele bijzondere manier).

bal-paleis-soestdijk-foto-copyright-trotse-moeders-5 bal-paleis-soestdijk-foto-copyright-trotse-moeders-11

Of wat te denken van het enorme project waarbij met zacht materiaal afdrukken van onderstaand prachtig plafond gemaakt worden, die als een soort ‘negatief’ van het echte plafond op de vloer neergelegd worden en waar je (met de kinderen) op kunt liggen om dan weer naar het bewerkte plafond te kijken? In ieder geval heeft iedere kunstenaar diep nagedacht over de betekenis die zijn of haar kunstwerk aan de omgeving waarin het wordt gemaakt / geplaatst toevoegt.

bal-paleis-soestdijk-foto-copyright-trotse-moeders-9 Bal! - Paleis Soestijk Nynke Koster

We kregen al iets te zien van enkele kunstenaars en ik was aangenaam verrast door de passie waarmee zij zich met dit project bezighouden. De ontwerpen zijn zeer goed doordacht en betekenen vele uren, dagen, weken en soms maanden werk. Vanaf 25 juni zal het eindresultaat te zien zijn, zowel in het paleis als in de tuinen.

web bankjes 620 x 285

Wat het zo leuk maakt om er met kinderen heen te gaan, is het interactieve van de tentoonstelling. In plaats van een tussen paaltjes gespannen koord van waarachter je een kamer kunt aanschouwen, zijn het kunstwerken waar je op kunt zitten, in kunt gaan, of zelfs op kunt gaan liggen. Ook in de tuin komen ‘kindvriendelijke’ kunstwerken. Het is echt Bal!

Voor meer informatie over de feestelijke expositie Bal! kun je de website van paleis Soestdijk bezoeken.

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Omdat de muze [bespreking]

Het bijzondere verhaal van een kunstenares die haar eigen keuzes durfde te maken, tegen de …

Share
Share