Bijbel voor kinderen

Met de Bijbel voor kinderen, een bundeling van het Oude en het Nieuwe Testament, hebben de auteurs een duidelijk doel voor ogen: het toegankelijk en helder vertellen van eeuwenoude verhalen voor jonge kinderen over alledaagse mensen en hun verhouding tot God.

In het Oude Testament lees je hoe God de wereld schiep en samen met Zijn volk op weg ging naar het beloofde land: een lange reis vol tegenslagen en gevaren. Het Nieuwe Testament vertelt over de stal waar Jezus werd geboren. Je leest hoe hij met zijn leerlingen rondtrok om de mensen over God te vertellen. Maar niet iedereen was daar gelukkig mee…

Recensie:
Een Bijbel speciaal bedoeld voor kinderen. In eerste instantie ben ik wat sceptisch, want ik heb al een ander exemplaar in de kast staan en deze gebruiken wij nooit omdat de wijze waarop de verhalen zijn geschreven, niet echt passend zijn bij de doelgroep. Maar wanneer ik zie dat Marianne Busser en Ron Schröder deze verhalen hebben geschreven, krijg ik goede moed. Ik heb namelijk een zwak voor deze auteurs omdat ze een zeer levendige manier van schrijven hebben en kinderen weten te raken. Niets voor niets zijn er hier in huis veel boeken van dit schrijversduo te vinden. Nieuwsgierig sla ik de Bijbel open en begin met lezen.

Meteen bij het eerste verhaal – over de schepping van de aarde – ben ik overtuigd. Het eeuwenoude verhaal is geschreven in de taal van nu. Levendig en begrijpelijk geschreven, zodat kinderen als het ware in het verhaal kunnen kruipen.

Het is niet moeilijk om het voor je te zien wanneer je de volgende tekst leest:
Heel lang geleden was het overal donker. Ergens in dat pikkedonker lag de aarde. Verder was alleen God in het heelal. Maar God vond het niet prettig om alleen te zijn. Daarom bedacht hij een plan. “Ik ga iets moois maken van de aarde,” zei Hij. “Het moet werkelijk iets prachtigs worden.” En Hij begon meteen.

Bovenstaand fragment geeft een duidelijk beeld wat je kunt verwachten van deze kinderbijbel. Het doel een Bijbel te schrijven dat geschikt is voor kinderen vanaf vier jaar is bij deze prima gelukt. Geschreven voor een jong publiek wil niet zeggen dat het kinderachtig is. Want dat is het zeker niet. Zelfs als volwassene geniet ik van de manier waarop de – voor mij zeer bekende verhalen – zijn geschreven. Verfrissend, helder en vol leven. Wat mij ook opvalt, is dat er nergens een verdwaald ouderwets woord te vinden is. Vaak kom je toch wel bepaalde zinnen of woorden tegen die regelrecht uit het eeuwenoude – volwassen – verhaal komen. Ik ben enthousiast, dat is duidelijk… Nu nog de proef op de som nemen en mijn dochter erbij halen.

Ik begin met een verhaal dat zij kent en pas heeft gehoord op school: de dood van Jezus en het feit dat hij weer opgestaan is uit het graf. Naar het verhaal luistert ze aandachtig en na afloop begint ze meteen ook te praten over het verhaal. Daarna lezen we nog een voor haar onbekend verhaal en ook hier luistert ze met volle aandacht naar. Deze Bijbel voor kinderen zal niet doelloos in de kast blijven staan!

Uiteraard bevat deze Bijbel ook prenten en deze zijn gemaakt door Alex de Wolf. Het zijn zeer mooie prenten die de sfeer in de verhalen duidelijk benadrukken. Er zijn mooie technieken gebruikt en daardoor is er ook leven geblazen in deze afbeeldingen. Absoluut een boek waar het hele gezin van kan genieten!

Bijbel voor kinderen – Marianne Busser en Ron Schröder
Kinderbijbel / voorleesboek, hardcover, 228 pagina’s, Unieboek
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

Lees ook:
Om 8 uur bij de Ark
Het Heelal
Paus wil meer kinderen met Christelijke namen

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Bijbelverhalen voor de allerkleinsten: Adam en Eva – Jezus – Mozes – Ark van Noach

Met deze mooi uitgegeven boekjes kan je je kinderen vanaf 2 jaar geïllustreerd Bijbelse verhalen …

Share
Share