Overstap naar volgende autostoel maken

Gewone autogordels zijn niet veilig voor kinderen onder de 135 centimeter. Tot deze lengte is het dus verplicht om je kleine in een autostoel te vervoeren. Is jouw kind bijna uit de MaxiCosi gegroeid en vraag jij je af wanneer je de overstap naar een volgende autostoel kunt maken? Dit moet je weten.

Veiligheidseisen

Om er zeker van te zijn dat autostoeltjes die verkocht worden veilig zijn, gelden er verplichte veiligheidseisen voor alle autostoelen. Zo moeten de stoeltjes voldoen aan de ‘i-Size’ norm, wat ook bekend staat als de Europese norm ‘ECE R129’. De i-Size regelgeving geldt sinds 2013 en heeft de oude ECE/R44 norm vervangen. Het is wel toegestaan om oudere autostoelen te gebruiken, maar sinds 2019 worden er geen R44-autostoeltjes meer gemaakt. Deze verdwijnen dus langzaam uit de winkels. Het advies is om wanneer mogelijk over te stappen op een autostoel die aan de i-Size norm voldoet.

Voor de komst van je kindje valt het aan te raden om verschillende autostoelen te vergelijken en direct eens kritisch te kijken naar je autoverzekering. Zo kan een aanvullende schadeverzekering voor inzittenden aantrekkelijk zijn, wat onder meer materiële schade, letselschade en gevolgschade dekt voor de bestuurder en andere inzittenden. Lees je ook goed in over de gevaren van autorijden tijdens de zwangerschap.

Achterwaarts vervoeren

Het belangrijkste verschil tussen de huidige i-Size norm en de oude regelgeving, is dat het advies vroeger was om je kind tot 9 kilo (zo’n 12 maanden) achterwaarts te vervoeren. Dit is aangepast naar minimaal 15 maanden. Jouw baby is uit zijn of haar eerste autostoel gegroeid als het hoofdje boven de rand van de autostoel uitkomt. Dit is hét moment om over te stappen op een peuter autostoel. Meestal is dit wanneer je kind langer is geworden dan 83 centimeter, maar bij sommige merken is dit eerder. Vaak zal je deze eerst nog een paar maanden achterwaarts gebruiken. Het is trouwens niet erg als de beentjes over de rand heen steken. Tegenwoordig zijn categorieën van autostoelen ingedeeld op basis van lengte in plaats van gewicht. De lengte komt overeen met de kledingmaat, wat het voor jou makkelijker maakt om te bepalen wanneer het tijd is om over te stappen.

Van peuterstoel naar kinderstoel

Je peuter heeft een volgende autostoel nodig als de riempjes in de hoogste stand staan en alsnog onder de schouders vandaan komen. Een peuterstoel is geschikt vanaf 15 maanden of 83 centimeter. Je kunt hiermee doen tot je kind 105 centimeter lang is. De meeste kinderen zijn een jaar of 3,5 – 4 als ze overstappen op een kinderstoel. Deze gebruik je tot je kind ten minste 135 centimeter lang is. Je kind moet tot deze lengte verplicht in een autostoel. Is je kind groter? Check dan of de autogordel over het sleutelbeen loopt. Je gebruikt de kinderautostoel tot dit moment, want je wilt niet dat de autogordel in de nek van je kind loopt.

About Advertorial

info@trotsemoeders.nl'
Een advertorial is interessante content die gesponsord wordt door een of meerdere van onze partners. Heb je interesse in een advertorial, neem dan contact op met info@trotsemoeders.nl

Check Also

Waarom vernieuwende technologieën voor veiligheid zorgen in het online betrouwbaar casino 2022?

Nu de Nederlandse online ook legaal online zijn kunnen we in ons land helemaal veilig …