Heller

cover!Tobias Heller, oprichter en eigenaar van de Heller Entertainment Factory, is een internationaal bejubelde televisieproducent. Ondanks zijn succes is er de voortdurende hunkering naar erkenning. Aan de vooravond van zijn zestigste verjaardag wordt hij uitgenodigd voor Een goed gesprek, hét interviewprogramma van de publieke omroep. Gestreeld door het verzoek stemt Tobias Heller toe. De drie uur durende uitzending beschouwt hij als de bekroning van zijn imposante carrière. Tot hij, live op televisie, geconfronteerd wordt met zijn verleden.

Recensie
Ik heb de fout gemaakt om Heller in bed op m’n ereader te lezen. Die e-reader is overigens niet het probleem (die zou ik niet meer kunnen of willen missen), wel het feit dat ik dit boek ’s avonds in bed las. Ik schoot daardoor niet erg op (want steeds nogal moe en viel dus in slaap) en heb me een poos afgevraagd waar het toch naar toe moest gaan met het verhaal. Toen ik op ongeveer 30% van het e-book zat (dat geeft mijn reader aan) begon ik daar wat meer gevoel bij te krijgen en dwong ik ook mezelf steeds langer wakker te blijven.

IMG_3828
Heller kent twee verhaallijnen, in mijn ogen eigenlijk drie. Tobias Heller is uitgenodigd voor hét interviewprogramma van de publieke omroep, ‘Een goed gesprek’. Hij leeft hier naar toe en het grootste deel van het verhaal speelt zich tijdens en rond het interview af. Heller heeft zich uitstekend voorbereid en heeft zo zijn eigen agenda, maar dan blijkt dat alles anders gaat en je niet altijd alles zelf in de hand kunt hebben.

De tweede lijn is het verhaal van Jeu Crutzen. Een jochie, wiens vader beide benen heeft verloren bij een ongeluk in de mijnen in Limburg en al zijn geld opmaakt aan drank. Overigens deed hij dat ook al voor het ongeluk. Vader drukt een zwaar stempel op het gezin en schuwt niet zijn vrouw of zoon te mishandelen. Jeu is Tobias, zonder dat dat direct duidelijk wordt uitgesproken heb je dat gelijk door. En je wilt doorlezen om maar te weten te komen hoe Jeu, ondanks zijn weinig florissante achtergrond, Tobias is geworden.

Maar wat ik vooral ook graag wilde weten, is wat er is gebeurd met Marc, de zoon van Tobias Heller. Marc is vermist, sinds een paar dagen voor het interview. Het zeilschip van de familie bij Paros, een Grieks eiland, is zonder enig spoor van Marc gevonden … Wat is er gebeurd, of wat heeft Marc gedaan?

IMG_3829

De televisiewereld speelt uiteraard een belangrijke rol in Heller, logisch als de hoofdpersoon succesvol, nationaal de belangrijkste, tv-producent is. Maar of en in hoeverre deze roman op feitelijke personen en gebeurtenissen is gebaseerd, daar kan ik geen uitspraken over doen. Feit is wel dat ik in ieder geval iedere keer bij ‘Een goed gesprek’ associaties had met het echte ‘Zomergasten’. Overigens had ik geen ‘last’ van associaties met bestaande personen.

Heller is het eerste boek dat ik van Michael Berg heb gelezen. Het smaakt naar meer en gelukkig heeft Berg meer geschreven, zoals Nacht in Parijs en zijn meest recente roman ‘Het meisje op de weg’. Ik vind de schrijfstijl van Berg prettig, het leest makkelijk en de zinnen kloppen gewoon allemaal. Hij weet goed een sfeer te beschrijven en neer te zetten. Al is Heller zelf niet de meest sympathieke persoon, je proeft haarfijn zijn afkeer van bepaalde personen. En je voelt mee met de onrust van Heller om de scheurtjes in de relatie met zijn vrouw te voorkomen en herstellen. Je leeft mee met zijn ongemakkelijkheid tijdens het interview en zijn frustratie als hij merkt er zo weinig invloed op te hebben en eigenlijk niet te kunnen sturen. Een goed boek, en verrassend tot het einde!

IMG_3827

Hier houdt Berg een persoonlijk blog bij.

Heller – Michael Berg
Bekijk op bol.comRoman, paperback, 416 pagina’s, The House of Books
Bestel dit boek hier >>>>

Het e-book Heller kun je hier bestellen >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De partycrasher

De “shopaholic-boeken” zijn aan me voorbij gegaan, maar “Verras me” is echt een boek waar …

Share
Share