Alles wat was – Stine Jensen

Stine Jensen is een filosoof. Ze schrijft boeken voor volwassenen en ook voor kinderen. Haar meest recente boek heet Alles wat was – Hoe ga je om met afscheid. Een mooi gebonden boek, groot en kleurrijk met aantrekkelijke illustraties waardoor de drempel om een boek over afscheid op te pakken met kinderen, niet zo groot is.

Inhoud
Alles wat was gaat over afscheid. Afscheid nemen van een persoon, een situatie, een huisdier, een plek… Alle kinderen krijgen ermee te maken, maar hoe ga je ermee om? Aan de hand van herkenbare situaties, waargebeurde anekdotes en filosofische wijsheden geeft Stine kinderen inzichten en tips om met verlies of verandering om te gaan. Afscheid nemen kan zwaar zijn, maar ook mooi. Want wanneer je afscheid neemt van iets, komt er ook weer ruimte voor iets nieuws.

Alles wat was – Stine Jensen
Hardcover, 125 pagina’s, uitgeverij Kluitman
Illustraties van Marijke Klompmaker

Mening
Mijn indruk over het boek is dat het een rustig en veilig boek is. Ondanks het zware thema, afscheid, blijft het goed te lezen zonder te zwaar te worden. Daarmee bedoel ik dat het helpt om te lezen en te praten over eigen emoties, zonder dat er een ‘last’ bij komt waardoor je nog verdrietiger of somberder wordt. Inderdaad, ik kan het niet zo goed verwoorden als Stine, ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel.

Afscheid kan voor kinderen (en volwassenen) over verschillende dingen gaan. Over schoenen waar je aan gehecht bent en die te klein worden, over een ouder die weg gaat en niet meer terug komt, over een huisdier wat overlijdt en over de dood. Verschillende vormen van afscheid worden besproken op een manier waarbij kinderen zich iets kunnen voorstellen, met voorbeelden / ervaringen van andere kinderen. Er wordt in het boek over ‘gepraat’, uitgelegd, en er worden ook handvatten gegeven.

Dit is een bijzonder mooi boek om in huis te hebben. Niet alleen op het moment dat je daadwerkelijk te maken krijgt met het overlijden van iemand, maar liefst vooraf al. Afscheid nemen zit ook in kleinere dingen, zoals dat je ouders je kleren niet meer klaarleggen. Herkenbare situaties benoemen en bespreken met kinderen maakt volgens mij dat ze bij grotere vormen van afscheid beter kunnen verwoorden wat er in hen omgaat. En beter weten dat de eerste gevoelens die ze ervaren, overgaan in iets anders. Een waardevol boek!

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Lizzy – beste vrienden voor altijd

Ik vind het zo jammer dat ik pas kennis heb gemaakt met Lizzy toen haar …

Share
Share