Waarom een draagdoek?

Een draagdoek, het lijkt wel de nieuwste trend. Overal zie je gelukkige moeders met een gekleurde draagdoek om hun nek. Dat een draagdoek handig is omdat je dan je handen vrij hebt en niet hoeft te slepen met zware kinderwagen is logisch, maar waar is een draagdoek nog meer goed voor?

Waarom een draagdoek?
Er zijn verschillende draagdoeken die je direct na de geboorte kan gaan gebruiken. Dit is erg handig omdat je zo niet altijd met een maxi cosi hoeft te slepen. Ook is een draagdoek voor een pasgeboren kindje erg vertrouwd. Een baby heeft namelijk vooral in de eerste maanden huidhonger. Door je baby te dragen in een draagdoek kom je tegemoet aan deze behoefte. Maar een draagdoek is niet alleen handig, ook is het goed voor de motorische en sociaal emotionele ontwikkeling van je kindje.

Hoelang kan ik blijven dragen?
Hoelang je jouw kind kan dragen in een draagdoek, ligt volkomen aan het type. De meeste doeken zijn te gebruiken vanaf de geboorte tot een gewicht van ongeveer 18 kilo. Dit houdt in dat je jouw kind kunt dragen tot ver in de kleuterleeftijd. Of je het zelf zo lang volhoud, is natuurlijk vraag twee. Maar in de praktijk blijkt dat veel moeders verrast zijn van de jaren dat zij hun kind kunnen dragen.

Is een draagdoek ingewikkeld?
Er zijn zoveel verschillende draagdoeken op de markt, dat je zelf kunt bepalen welke voor jou het makkelijkst is. Er zijn draagdoeken die bestaan uit alleen een paar meter stof, die je zelf dus moeten knopen. Het voordeel van deze doeken is dat je ze precies passend kunt maken en op verschillende manieren kunt gebruiken. Dat ligt eraan hoe je deze knoopt. De nadelen van deze doeken zijn: de knopen moet je zelf in de doek maken. Dit houd in dat je eerst moet kijken hoe je het moet knopen en wat voor soort knoop je het best kunt gebruiken. Ook zijn vele mensen die deze draagdoeken gebruiken bang dat de knopen los zullen raken.

Voor de wat minder handige onder ons zijn er draagdoeken op de markt die gedeeltelijk of helemaal zijn geknoopt. Zo is er sinds kort een nieuwe draagdoek op de markt: de Baby K’tan. Deze draagdoek hoeft helemaal niet geknoopt worden zo heb je alle voordelen van het dragen maar hoef je hem dus niet te knopen.

Handig om te weten is dat er ook draagdoeken zijn die kunt gebruiken bij het dragen van tweelingen, zoals de ByKay.

Wat kan ik beter laten tijdens het dragen?
In principe kun je alle dagelijkse activiteiten doen en zelf het geven van borstvoeding is met de meeste doeken geen probleem. Wel zijn er een paar dingen die je beter kunt laten als je je kindje in een draagdoek draagt:
– Autorijden terwijl je kindje in de draagdoek ligt. Als er iets gebeurt word je kindje totaal niet beschermd. Gebruik daarom een autostoeltje.
– Als jij je kind draagt op je buik, wordt het afgeraden om te koken of te strijken tijdens het dragen. Draag jij je kindje op de rug dan kan dit geen kwaad.
– Fietsen tijdens het dragen. Ook hierbij geldt hetzelfde als het auto rijden. Je kind worden tijdens het rijden totaal niet beschermt als er iets gebeurd. Je kunt je kind wel dragen als je op een bakfiets fietst (met meer dan 2 wielen). De fiets is dan veel stabieler en valt minder snel om.

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Naar buiten met mijn baby [blog]

9 weken Time flies! De afgelopen weken zijn voorbij gevlogen. Zonder dat ik er erg …