Wat ik van mijn moeder leerde

Een boek met de titel Wat ik van mijn moeder leerde, zet me meteen aan het denken. Want mijn eigen moeder is niet alleen degene die me heeft leren lopen en leren praten, ze heeft er ook (mede) voor gezorgd dat ik ben wie ik ben. Haar ervaringen, kijk op het leven, manier van omgaan met mensen dicht bij haar, haar inzichten… dat alles heeft me gevormd. En dat is iets waar ik me steeds meer van bewust ben. Ik ben benieuwd naar de verhalen van anderen over wat zij van hun moeder leerden!

Inhoud van het boek
In Wat ik van mijn moeder leerde delen bekende dochters en zonen, jong en oud, uit onder meer de literatuur, kunst, media, politiek, wetenschap en sport de belangrijkste les die zij van hun moeder hebben geleerd.

Boris Dittrich leerde zich open te stellen en de waarde van iedereen als individu te zien, Ranomi Kromowidjojo knoopte de woorden ‘nooit opgeven, tenzij het echt niet gaat’ in haar oren en Jet van Nieuwkerk begrijpt eindelijk wat Bert en Ernie met ‘maak er wat van’ bedoelen.

Levenslessen, praktische lessen, waarschuwende lessen, gemiste lessen, filosofische lessen: ze komen allemaal aan bod in de persoonlijke herinneringen en anekdotes van de verschillende auteurs. Zo roept Wat ik van mijn moeder leerde nu eens herkenning op, is dan weer inspirerend en vaak ontroerend.

Mening
Roos Schikker, Ellie Lust, Anita Witzier, Boris Dittrich, Ranomi Kromowidjojo, Murat Isik en nog veel meer ‘BN-ers‘ hebben ieder op enkele pagina’s over hun moeder verteld. Stuk voor stuk zijn het mooie verhalen geworden. Soms anekdotisch, soms verhalend. Soms zijn het herinneringen aan een moeder, vanuit kindertijd. Soms juist ervaringen in het nu, met een hoogbejaarde moeder of een moeder die inmiddels overleden is.

Samenstelster Manon Duintjer heeft kennelijk niet gestuurd bij de vraag om iets te vertellen over ‘Wat ik van mijn moeder leerde‘. Ieder verhaal is uniek, niet alleen vanwege het unieke verhaal zelf, maar ook vanwege de invalshoek. Wat veel verhalen wel gemeen hebben is dat sommige ‘lessen’ van moeders pas op latere leeftijd duidelijk worden. En dat veel ‘lessen’ in ogenschijnlijk kleine dingen zitten. Een zinnetje, niet bedoeld als ‘wijsheid’ maar wel zo ervaren bijvoorbeeld.

Wat ik van mijn moeder leerde is een boek om in huis te halen. Om zelf herkenning in te vinden, maar ook om je aan het denken te zetten over wat je zelf van je moeder hebt geleerd, en wat je graag aan je kinderen zou willen doorgeven.

Tip: koop dit boek voor je eigen Trotse Moeder en schrijf er een persoonlijke boodschap in. Het perfecte cadeau voor Moederdag!

Wat ik van mijn moeder leerde – Manon Duintjer
Paperback, 272 pagina’s, uitgeverij Ambo|Anthos
Bestel dit boek hier >>>>

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Laat je moeder schitteren

Als moeder zijnde kan je al genieten wanneer je gewoon lekker naar je kinderen aan …