Het blauwe paard

Voor het eerst sinds zeven jaar weer een gloednieuw verhaal van ’s werelds bekendste prentenboekmaker Eric Carle. Hij brengt in Het blauwe paard een hommage aan Franz Marc, één van de schilders die deel uitmaakten van de kunstenaarsgroep Der Blaue Reiter.
Maar bovenal brengt Carle met dit boek de boodschap aan alle kunstenaars in de dop dat je je niet aan regeltjes hoeft te houden. Alles kan en alles mag in de kunst, dus ook een blauw paard, een roze krokodil, een gele koe, zolang je maar luistert naar de kunstenaar in jezelf.

Recensie
“Hé, een boek van Rupsje Nooitgenoeg!” Mijn dochters oog valt op dit boek en meteen pakt ze het. Ze weet wel dat het boek niet over het bekende rupsje gaat, maar ze herkent de tekenstijl wel meteen. Dat is mij overigens wel vaker opgevallen in de bibliotheek. Ze pikt de boeken van Eric Carle er moeiteloos tussen uit en eigenlijk zijn ze allemaal een groot succes.
De kleurrijke prenten zullen daar zeker een groot aandeel in hebben, de kleuren spatten ook in dit boek weer lekker van het papier. Ook zijn de prenten lekker speels geverfd, de penseelstreken zie je duidelijk zitten en gaan soms alle kanten op. Dit staat dichtbij kinderen en het is een stijl die ik persoonlijk ook wel kan waarderen.

Het verhaal is summier, maar de kracht zit hem in de boodschap van het verhaal. Op elke pagina zie je een dier getekend dat een mooi kleurtje heeft. Maar natuurlijk niet de kleur die het dier in het echt draagt. De tekst bestaat grotendeels uit het benoemen van de prent, dus het blauwe paard en de gele koe. Maar de boodschap is dat het allemaal kan en niets te gek is. Als jij wilt dat de koe geel is, dan kleur je hem lekker geel!

Waar het voor kinderen eerst niet uitmaakt welke kleuren de dieren hebben, verandert dat op den duur. Verzinnen ze het zelf niet, dan is er wel een vriendje, vriendinnetje of klasgenootje die ze er op wijst dat een krokodil niet roze is. Als een kind dat maar vaak genoeg hoort, zal het vaak op een gegeven moment die mening gaan delen en de krokodil toch maar groen gaan kleuren. Dit boek is een mooie boodschap naar alle kinderen (en misschien ook naar sommige ouders) toe dat je de baas bent over je eigen tekeningen. Doe wat jij wilt, ontwikkel je eigen creativiteit!

Het blauwe paard – Eric Carle
Prentenboek, hardcover, 32 pagina’s, Gottmer
Bestel dit boek hier via Bol.com >>>

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Abel en Ad [bespreking]

Mogen een eekhoorn en een rat wel vrienden zijn? Goede vraag… mogen een eekhoorn en …