jip en janneke spelen schooltje

12 back to school tips

In een groot deel van het land zijn vandaag de scholen weer begonnen, en de rest van Nederland moet over twee/drie weken weer in het stramien. Dat betekent op tijd opstaan, trommeltjes vullen, en kinderen wegbrengen.

12 tips om de overgang van vakantie naar school net iets makkelijker te maken: 

Tip 1. Leg de avond van te voren de kleren van je kind alvast klaar. Ook sokken, want die zijn er om berucht spoorloos te verdwijnen in de Bermudadriehoek Voor Sokken.

Tip 2. Zoek schoenen bij elkaar: ik heb ooit het hele huis moeten doorzoeken naar een vermiste schoen! Niet het fijnste begin van de dag!

Tip 3. Leg de tasjes die mee naar school moeten klaar, en was ze indien nodig. Soms kleven ze nog van het vorige schooljaar. Soms kun je gewoon het spoor van de fruitvliegjes volgen naar de tas…

Tip 4. Leg  broodtrommels, en bekers /pakjes drinken klaar

Tip 5. Zorg dat je pakjes drinken en eventuele ‘gezonde’ koek in huis hebt voor de trommeltjes. Supermarkten gaan weliswaar al om 8 uur open, maar wie heeft nou zin om daar nog een noodstop te maken voor koek!

Tip 6. Zet de wekker! En zorg dat hij een eindje van je bed af staat, zodat je er wel uit moet komen om hem te laten stoppen met rinkelen/piepen.

Tip 7. Sta eventueel een kwartier eerder op, zodat je tijd hebt voor onvoorziene zaken. En met kinderen zijn die er vaak…

Tip 8. Het verschilt per school, maar op veel scholen stellen ouders zich de eerste ochtend na de zomervakantie voor aan de nieuwe leerkracht. Dat heeft grote opstoppingen tot gevolg in het klaslokaal. Denk van te voren even na, of je deel wilt nemen aan de file, of dat je later een handje geeft.

Tip 9. Als de scholen weer beginnen wordt er vaak op luizen gecontroleerd: check daarom van te voren je kind voor de zekerheid. En maak je kind woest onaantrekkelijk voor luizen door gel in het haar te doen, en/of een paar druppels tea tree olie.

Tip 10. Als je naar school fietst met je kinderen, check dan twee dagen van te voren de fietsbanden. Dan heb je nog ruim tijd om eventueel lekke banden te repareren.

Tip 11. Kleuters gymmen vaak in hemd en onderbroek, maar de wat oudere kinderen hebben sportkleding nodig. Dat kan een makkelijk zittend joggingbroekje zijn, met een shirtje. Vermijd sportschoenen met veters, tenzij je kind ze zelf kan strikken of je de juf niet mag. In dat geval schep je misschien een heimelijk genoegen in de gedachte aan haar, en 30 kindervoetjes getooid in veterschoenen.

Tip 12. De eerste schooldag kan verschillende emoties oproepen: een grote groep moeders pinkt stiekem een traantje weg van ontroering en verdriet, en een andere groep moeders ook, maar dan van geluk.

Persoonlijk hoor ik bij die laatste groep. Bij welke hoor jij?

Ik ben Nicole Orriëns, moeder van vijf kinderen, echtgenote van één man. Ik ben verantwoordelijk voor het reilen en zeilen bij ons huis, terwijl mijn man het brood verdient dat ik snijd. Overdag werk ik als blogger, en schrijf artikelen voor diverse blogs over allerhande onderwerpen. Zo verdien ík het beleg.

Op mijn persoonlijke blog, Berichten van Het Moederfront, schrijf ik over mijn leven: mijn logjes zijn net lang genoeg om te lachen, en kort genoeg om ze uit te hebben voor er weer een kind roept. Lees mijn blogs>>

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

“Mag ik een iPhone?” Zo pak je dat aan

Kinderen komen steeds vroeger in aanraking met smartphones. Het is dan ook niet gek dat …

Share
Share