Mols hoop

Screenshot 2014-10-28 at 16.47.34Hond mist Boer. Als hij alleen is, jankt hij stilletjes. Hond kijkt en luistert naar de andere dieren op de boerderij. Missen zij Boer ook?

Soms lijkt het alsof anderen minder verdriet hebben na het verlies van een dierbare. dat denkt hond tenminste. Maar ze uiten zich gewoon anders: Kip legt geen eieren meer, Paard zwoegt ploegend door de modder, Beer en Big zoeken afleiding en hebben pret in de modder. Als Hond goed kijkt en luistert ziet hij aan alle dieren op de boerderij dat ze Boer missen, net als hij…..

Recensie

Het thema van dit boek is ‘rouwverwerking‘, iets waar we allemaal mee te maken krijgen. En waar we allemaal anders mee om kunnen en mogen gaan. Voor een kind is dit moeilijk te bevatten. Helen van Vliet en Kristina van Remoortel proberen met hun prentenboek Mols hoop ouders een handje te helpen om hier met hun kind over te praten.

IMG_2906Het verhaal begint met Hond, die van alles ruikt in de lucht, maar de geur van Boer is er niet en hij mist de kleren van Boer op de waslijn. Als hij bij de kippen komt dan vertelt Haan dat Kip al een week geen eieren meer heeft gelegd. Hond snapt heel goed waarom dat is. Bij de varkens aangekomen ziet Hond dat die vrolijk aan het spelen zijn, ‘missen jullie Boer soms niet?’ vraagt Hond.

Ieder dier op de boerderij verwerkt op een andere manier het gemis van Boer. Als Hond bij het bankje aankomt waar Boer altijd zo graag zat groeit er plots een bergje zand waar Mol uit vandaan komt. Mol komt ook graag bij het bankje als hij aan Boer denkt. Als Hond om zich heen kijkt ziet hij wel 20 hoopjes zand om het bankje heen. ‘Mol mist Boer vast heel erg,’ denkt Hond.

IMG_2905Als ik Mols hoop lees, betwijfel ik of mijn zoon zal begrijpen waar dit prentenboek over gaat. Ik moet een beetje wennen aan de poëtische manier van schrijven. maar als ik het verhaal aan mijn zoon (5 jaar) voorlees merk ik aan zijn reactie dat hij wel degelijk in de gaten heeft waar het over gaat. ‘Is de boer op vakantie, of is hij soms dood?’ is zijn vraag aan mij.

Samen praten we nog even over het onderwerp ‘iemand missen.’ In het leven van mijn zoon zijn er nog geen personen die hij mist, maar hij verteld dat hij onze poes die laatst is dood gegaan wel eens mist.  En dat is nou precies de bedoeling van dit mooie boek, samen met je kind(eren) praten over hoe het voelt als je iemand mist en dat iedereen daar anders mee om gaat.

Mijn twijfels zijn helemaal weg, dit prentenboek kan een goed boek zijn om ouders en kinderen te helpen bij het praten over ‘gemis’ en rouwverwerking. het verhaal en de tekeningen sluiten hierbij erg mooi op elkaar aan.

Mols hoop – Helen van Vliet, Kristina van Remoortel
Prentenboek, hardcover, 29 pagina`s, uitgeverij De Vier Windstreken
Bestel dit boek hier >>>>

IMG_2907

Share

About Sigrid Metz

sigridmetz@gmail.com'
Trotse "mem" van zoon Niels (okt. 2009) en dochter Rixt (aug. 2012). Zoals de titel "mem"al aangeeft, wonen wij in friesland. Ik ben werkzaam als dierenartsassistente. Genieten doe ik van quality time met mijn gezin , maar ook van heerlijk rustig een tijdschrift lezen of leuke dingen te ondernemen met vriendinnen. Ik hoop dat jullie genieten van het lezen van mijn recensies.

Check Also

Een tegen allen, leven in groep of (bijna) helemaal in je eentje

Ik ben 43 jaar en nog steeds dol op prentenboeken. Jarenlang ben ik juf van …

Share
Share