Kerstmis – klassieker door Dick Bruna

Een prachtige beschrijving van het kerstverhaal en de geboorte van Jezus, op eenvoudige wijze verteld. Deze klassieker van Dick Bruna bestaat al meer dan 50 jaar en nog altijd onverminderd populair. Dit jaar zit er een gratis extraatje in het boek: 8 kerstengeltjes om in de boom of elders op te hangen.

Recensie
Het boek Kerstmis, van Dick Bruna, is wat mij betreft een klassieker. De tekeningen zijn – zoals altijd – prachtig in hun eenvoud. Het verhaal van Kerstmis, althans… een variant erop, wordt op een prettige manier verteld.

In de eerste helft van het boek, gaat het vooral om de herders, die van engelen te horen krijgen dat Jezus geboren is. Wanneer ze bij de stal aankomen, ligt Jezus al in een kribbe. Het verhaal over Jozef en Maria die nergens anders kunnen slapen dan in een stal, ontbreekt, en ook de os en de ezel zijn nergens te bekennen.

In de tweede helft van het boek Kerstmis, ligt de focus op de drie wijze koningen. Erg leuk gedaan is hun omschrijving, zodat kinderen kunnen aanwijzen wie welke koning is (hoewel hun namen niet genoemd worden).

Het verhaal eindigt eigenlijk twee keer: de eerste keer doordat Maria en Jozef de drie wijze koningen uitzwaaien, en daarna op de laatste pagina nog door de tekst waarin eenvoudig wordt uitgelegd waarom veel mensen Kerstmis vieren. In de eerste jaren dat ik het boek herhaaldelijk voorlas, vergat ik soms dat die laatste pagina er ook was.

Ik heb dit boek al jaren, al sinds mijn oudste een dreumes was. Eerst las ik het gewoon voor, maar hoe ouder de kinderen waren, hoe meer interactie er kwam. Er werd van alles aangewezen, vooral de schapen waren populair.

Later konden ze zelf stukje opzeggen (ze waren toen nog op de leeftijd van “nog een keer, nog een keer”) en nog later konden ze het zelf voorlezen. En nog steeds komt dit boek ieder jaar weer tevoorschijn en wordt het aan tafel voorgelezen, meestal tijdens het kerstontbijt. Een mooie traditie waar dit boek zich prima voor leent!

Voor iedereen die wil weten wat veel mensen vieren wanneer het Kerstmis is, of het zelf viert, is dit een prachtig boek. Dit jaar krijg je er leuke engeltjes bij om in de boom te hangen, extra reden om deze klassieker aan te schaffen!

Kerstmis – Dick Bruna
Hardcover, 28 pagina’s, uitgeverij Mercis
Bestel dit boek hier >>>>

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Het oneindige verhaal

Er is een werkelijk schitterende nieuwe uitgave van de klassieker Het oneindige verhaal. Zelf heb …